Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Τα γεγονότα δείχνουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες

Τη θέση του ΚΚΕ στη χτεσινή ψηφοφορία ανέλυσε ο εισηγητής του Κόμματος

Ο Γ. Γκιόκας

Eurokinissi

Ο Γ. Γκιόκας
Εισηγούμενος την πρόταση του ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και δεύτερες σκέψεις. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και ο Ε. Βενιζέλος κράτησαν το αρχείο στα συρτάρια του υπουργείου, το απέκρυψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν το πρωτοκόλλησαν, δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ως όφειλαν.

Το επιχείρημα ότι αυτό το αρχείο δόθηκε ατύπως από τις γαλλικές αρχές, δεν απαλλάσσει από τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Αλλωστε, το δεύτερο αρχείο, που παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές πριν από δύο μήνες, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, παρελήφθη και δόθηκε στο ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς με το νόμιμο και επίσημο τρόπο. Γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει και για το πρώτο;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε ο Ε. Βενιζέλος αξιοποίησαν το συγκεκριμένο αρχείο για να εντοπίσουν και να συλλάβουν πιθανούς φοροφυγάδες της λίστας.

Το επιχείρημα και εδώ ότι το αρχείο ήταν προϊόν υποκλοπής και άρα μη αξιοποιήσιμο, δεν ισχύει, διότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουλάχιστον για τη διασταύρωση στοιχείων. Οπως έγινε και σε άλλες χώρες, όπως άλλωστε αξιοποιείται ακόμη και μια ανώνυμη καταγγελία, προκειμένου να συλληφθούν ακόμα και μικροί φοροφυγάδες και παραβάτες. Πόσο μάλλον όταν εδώ δεν μιλάμε για απλούς καταθέτες, αλλά για μεγαλοκαταθέτες και συνεπώς πιθανούς μεγαλοφοροφυγάδες. Είναι, επίσης, αδιαμφισβήτητο ότι το αρχικό αρχείο αλλοιώθηκε, όπως και ότι το ίδιο αρχείο χάθηκε με ευθύνη του Γ. Παπακωνσταντίνου».

Τα προς διερεύνηση αδικήματα

Με βάση τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, το ΚΚΕ θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ως προς τα πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ε. Βενιζέλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, για να ερευνηθούν αν και εφόσον έχουν τελεστεί τα παρακάτω αδικήματα:

Από τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

  • Το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου από υπάλληλο, γιατί, ενώ παρέλαβε το CD, δεν κατέγραψε την παραλαβή και απέκρυψε την ύπαρξή του από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
  • Το αδίκημα της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, γιατί ως υπουργός Οικονομικών με πράξεις και παραλείψεις φέρεται να ελάττωσε τη δημόσια περιουσία.
  • Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι με πρόθεση παρενέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του που του επέβαλαν να κάνει ό,τι μπορεί για την είσπραξη των φόρων από την αξιοποίηση της λίστας, με σκοπό να προσπορίσει σε τρίτους παράνομο όφελος, που συνίσταται στην αποφυγή φορολογικής επιβάρυνσης.
  • Το αδίκημα της πλαστογραφίας, γιατί κατάρτισε πλαστό έγγραφο με σκοπό να παραπλανήσει τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το γεγονός που ασφαλώς μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες (να μην ελεγχθούν φορολογικά τα συγκεκριμένα τρία συγγενικά του πρόσωπα).

Για τους ίδιους λόγους, τόνισε, χρειάζεται να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Ε. Βενιζέλου για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, απιστίας και παράβασης καθήκοντος.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, «θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι ευθύνες και κάθε άλλου εμπλεκόμενου και ιδιαίτερα του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου, που ως πρωθυπουργοί είχαν την πρώτη τουλάχιστον πολιτική ευθύνη. Επειδή, είπε, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να διαθέσουμε στοιχεία, ψηφίζουμε λευκό, πρέπει όμως να διερευνηθεί η ευθύνη τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινική δίωξη σε βάρος υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ (2017-03-28 00:00:00.0)
Την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά η εισαγγελέας (2015-03-18 00:00:00.0)
Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η προανακριτική της Βουλής (2013-07-05 00:00:00.0)
Κάνει ρελάνς με πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή (2008-10-16 00:00:00.0)
Δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» (2001-01-24 00:00:00.0)
Εισαγγελέας στο καζίνο Λουτρακίου (1996-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ