Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία σ' όλα τα ΜΜΕ

Μπροστά στην άρνηση των ιδιοκτητών των ΜΜΕ για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, οι δημοσιογράφοι απεργούν, τη Δευτέρα 9 Απρίλη, με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που έγινε δυνατή κάτω από την πίεση του Μεικτού Συμβουλίου

Σε απεργία, την επόμενη Δευτέρα 9 Απρίλη, αποφασίστηκε χτες στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει ο δημοσιογραφικός κλάδος σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για τις εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά μέσα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου και συζητήθηκε η πρόταση για την απεργία, που είχε κατ' αρχήν προταθεί από το Μεικτό Συμβούλιο και αποφασιστεί την περασμένη βδομάδα στο ΔΣ της Ενωσης. Στη συνεδρίαση αυτή, έγινε πρόταση για 24ωρη στις 4 Απρίλη και κλιμάκωση με 48ωρη την επόμενη βδομάδα και παραπέρα κλιμάκωση, που υποστηρίχτηκε από τον γ. γραμματέα Μανόλη Μαθιουδάκη, τον Α` αντιπρόεδρο Ν. Καραντηνό και τα μέλη του ΔΣ Σ. Βούλτεψη και Β. Δεληπέτρο. Ενώ με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε η επέκταση της απεργιακής κινητοποίησης σε όλα τα μέσα με συλλογικό πλαίσιο διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης και για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ωστόσο, παρόλο που υπήρχαν τέτοιες αγωνιστικές προτάσεις, το θέμα δεν μπήκε σε ψηφοφορία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από τον πρόεδρό του... Ετσι, το ΔΣ, στη συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου που ακολούθησε στις 2 μ.μ., «κατέβηκε» χωρίς πρόταση. Εκεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ν. Κιάος μίλησε για τις δυσκολίες του αγώνα και για την κλιμάκωσή του. Σχεδόν ομόθυμα, το Μεικτό τοποθετήθηκε υπέρ της απεργίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, με συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων και στα άλλα μέσα, πέρα από τον Τύπο.

Στο κλείσιμο, όμως, ο πρόεδρος περιορίστηκε να πει πως το ΔΣ ...θα αποφάσιζε αργότερα! Η τοποθέτηση αυτή, όμως, συνάντησε την έντονη αντίδραση των μελών του Μεικτού Συμβουλίου, τα οποία απαίτησαν από το ΔΣ, «εδώ και τώρα», να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση για την απεργία. Κάτω από την πίεση του Μεικτού, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την προαναφερόμενη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Απρίλη. Η απόφαση αυτή ψηφίστηκε από τα μέλη του ΔΣ Τσαλαπάτη Δ., Κυρίτση Χρ., Πετραλιά Φ., Πολίτη Δ., Μεγγρέλη Ν. και Κιάο Νίκο, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ. Ενώ οι Μ. Μαθιουδάκης γ. γραμματέας, Ν. Καραντηνός Α` αντιπρόεδρος, Σ. Βούλτεψη και Β. Δεληπέτρος πρότειναν το ξεκίνημα των απεργιακών κινητοποιήσεων να γίνει στις 4 Απρίλη, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια κλιμάκωσής τους, πριν από τις εκλογές της Ενωσης.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, συγκεκριμένα, «η απεργία κηρύσσεται σε όλες της ημερήσιες εφημερίδες Αθηνών, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα Πρακτορεία Ειδήσεων, το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα "Πορτάλς", τα Γραφεία Τύπου Υπουργείων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων. Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι δημοσιογράφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, για να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητα του Σώματος στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου».

Σήμερα το πρωί, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να καθορίσει το πλαίσιο της συνολικής διεκδίκησης για όλα τα μέσα ενημέρωσης -έντυπα και ηλεκτρονικά. Λίγο αργότερα, στις 2 μ.μ., συνέρχεται η απεργιακή επιτροπή για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης του δημοσιογραφικού κόσμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση με 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ (2001-04-12 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στην απεργία (2001-04-11 00:00:00.0)
Παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση (2000-02-11 00:00:00.0)
Στον Κ. Σημίτη η ΕΣΗΕΑ (1999-06-23 00:00:00.0)
Παραβιάζονται βασικές αρχές στη δίκη Οτσαλάν (1999-06-11 00:00:00.0)
Το Πρωτοδικείο κήρυξε παράνομη την απεργία στην ΕΡΤ (1995-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ