Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ακύρωση της περιορισμένης αποασυλοποίησης

Το «πάγωμα» της διαδικασίας αποασυλοποίησης 35 συνολικά ψυχικά πασχόντων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του Δρομοκαΐτειου, μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώ» επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, την ίδια ώρα που με πολυτελείς εκδηλώσεις και με τη σύσταση επιτροπών διατείνεται ότι εκπονεί προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα ζητήματα των ψυχικών διαταραχών.

Οπως καταγγέλλουν οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς των ψυχιατρείων στο Λεκανοπέδιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα η υφυπουργός Χρ. Σπυράκη, κάτω από την πίεση του δημάρχου Κορυδαλλού, αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία της εγκατάστασης ομάδας νοσηλευομένων του ΨΝΑ, σε νοικιασμένο από το ΨΝΑ κτίριο της περιοχής, προκειμένου να λειτουργήσει ως οικοτροφείο. Σα να μην έφτανε αυτό απαίτησε από το ΔΣ του Δρομοκαΐτειου να εκκενώσει δυο ξενώνες που ήδη λειτουργούν εδώ και μήνες, ο ένας μέσα και ο άλλος στα όρια της περιοχής Κορυδαλλού. Από την πλευρά του το ΔΣ του Δρομοκαΐτειου αποφάσισε να μη μετακινήσει τους συνολικά 20 αποασυλοποιημένους πάσχοντες που βρίσκονται εκεί.

Οι ανεύθυνοι πειραματισμοί του υπουργείου Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας όμως δε σταματούν εκεί. Την ίδια στιγμή που ακυρώνεται η αποασυλοποίηση ψυχικά πασχόντων που θεραπευτικά βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την εσπευσμένη μεταφορά και άλλων κατηγοριών ασθενών μέσω του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής προς ξενώνες.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο σχεδιάζει να «αδειάσει» τα δυο μεγάλα ψυχιατρεία, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά που τώρα διοχετεύονται στους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων. Η επιλογή βέβαια για την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων μόνο σε επίπεδο ψυχιατρείου είχε οδηγήσει στο παρελθόν στις γνωστές αποθήκες ασθενών. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοντάφτει στις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν το ΨΝΑ και το Δρομοκαΐτειο και τις οποίες το υπουργείο σχεδιάζει να καλύψει με προσωπικό που θα προσληφθεί με 11μηνες συμβάσεις μέσω του προγράμματος STAGE.

Κατά τα άλλα, πάντως, το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει για τις 6 Απρίλη στην Παλαιά Βουλή επίσημη εκδήλωση «απαρχή σειράς δράσεων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στη θετική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας», με αφορμή την 7η Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία...

Επίσημη υιοθέτηση της ρατσιστικής σταυροφορίας

Την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Υγείας για την παύση των προγραμμάτων αποασυλοποίησης στο δήμο Κορυδαλλού καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η τριμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ και το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΑ.

«Είναι πρωτοφανές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που υποτίθεται ότι έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει συγχρηματοδοτούμενο με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης ψυχικά πασχόντων, να υπονομεύει η ίδια ανοιχτά με τις ενέργειές της, την υλοποίηση του προγράμματος - τη στιγμή μάλιστα που το ΨΝΑ έχει ήδη δεσμευτεί επίσημα ότι δεν πρόκειται να ιδρύσει άλλον ξενώνα στην περιοχή του Κορυδαλλού», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

«Ετσι, ολοκληρώνεται το σκηνικό: του δημάρχου που πρωτοστατεί στις ρατσιστικές αντιδράσεις μικρής μερίδας κατοίκων, με την υιοθέτηση από την υφυπουργό της ρατσιστικής σταυροφορίας», επισημαίνουν. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η τοποθέτηση αυτή εξισώνει τους ψυχικά πάσχοντες συνανθρώπους μας με «τοξικά απόβλητα», με τις φυλακές και τις κεραίες, που θα «μολύνουν» την «υγιεινή ζωή» της κοινωνίας και γίνεται επίσημη κυβερνητική πολιτική.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τη στιγμή που γίνεται ένας τεράστιος και εν πολλοίς άχαρος αγώνας (λόγω της έλλειψης μιας σοβαρής προετοιμασίας, από τη μεριά του υπουργείου, για την κοινωνική επανένταξη) για την κοινωνική αποδοχή των ψυχικά πασχόντων, τη στιγμή που το κρίσιμο ζήτημα είναι ακριβώς να εγκαθιδρυθεί το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της κατοικίας μέσα στην κοινωνία και της θεραπείας στον τόπο κατοικίας (σύμφωνα με το νόμο 2716/99, που ψήφισε η ίδια αυτή κυβέρνηση) έρχεται η υφυπουργός να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλους δήμους και να δώσει τροφή στο ρατσισμό, που δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ικανοποιημένος.

Οι εργαζόμενοι καλούν όλους τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όλους τους κατοίκους της περιοχής Κορυδαλλού, που θέλουν μια πραγματική αναβάθμιση της πράγματι υποβαθμισμένης περιοχής τους και που γνωρίζουν ότι αυτή η αναβάθμιση είναι συνυφασμένη με την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ενσωμάτωση των αποκλεισμένων, να καταδικάσουν αυτή τη στάση.

Τέλος, καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναιρέσει αυτή την απόφασή της και να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των «ασθενών» και των εργαζομένων στην αποκατάσταση λειτουργών ψυχικής υγείας και να εξασφαλίσει την άμεση και ασφαλή εγκατάσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων δομών -ξενώνες και οικοτροφείο - στον Κορυδαλλό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με προσλήψεις ...μετά το 2020 (2010-02-24 00:00:00.0)
Θλιβερός απολογισμός στο φόντο της εμπορευματοποίησης (2008-10-11 00:00:00.0)
Τρίτος νεκρός ασθενής σε ένα μήνα (2007-02-14 00:00:00.0)
Στο δρόμο οι ψυχικά πάσχοντες (2005-04-20 00:00:00.0)
Με το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής (2003-05-30 00:00:00.0)
Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία (2001-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ