Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Στην επιφάνεια η υποβόσκουσα κρίση

Η κρίση, που υποβόσκει στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας και Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης έχει βγει στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση. Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου που έγιναν πριν λίγες μέρες στο Φανάρι, τη δήλωση του πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι η ελλαδική Εκκλησία χαρακτηρίζεται από «εκκλησιαστικό επαρχιωτισμό» ήρθε προχτές το βράδυ συνέντευξη Βαρθολομαίου στο «Μέγκα» και στην εκπομπή του Ν.Χατζηνικολάου, με την οποία επιβεβαιώνεται η επιθετική τακτική του Πατριαρχείου.

Ειδικότερα, ο πατριάρχης, στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στο θέμα του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της σχετικής πράξης του 1928, της οποίας η Εκκλησία της Ελλάδος επιδιώκει την αναθεώρηση. Ο πατριάρχης ήταν κατηγορηματικός: «Η ανακίνησης ενός ζητήματος, το οποίο δύναται να προκαλέσει διχογνωμίας και κοινωνική αποσταθεροποίηση δεν είναι ενέργεια συμφέρουσα ενόψει της αναγκαιότητας να υπάρχει πλήρης οικογενειακή συνοχή». Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι λεγόμενες Νέες Χώρες (μητροπόλεις της Β. Ελλάδας, Ηπείρου και νησιών του Β. Αιγαίου) που είναι μεν εντός ελληνικού κράτους, δεν υπάγονται όμως στην Εκκλησία της Ελλάδος αλλά κατευθείαν στο Πατριαρχείο, δήλωσε ότι «πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτό το καθεστώς ως έχει σήμερα». Πρόσθεσε ακόμα σε άλλο σημείο ότι δε θέλει καν να φανταστεί ότι οι επιθέσεις που δέχεται από μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζουν τη βούληση της ηγεσίας της.

Επίσης, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας προχτές στους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, που επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι θεωρεί πιο σημαντική την κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις του Πατριαρχείου με την ελλαδική Εκκλησία, παρά εκείνη με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Αναφερόμενος ακόμα στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα, κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδος να κατευνάσει τις αντιδράσεις μερίδας πιστών. «Δεν πρέπει, είπε, να είμαστε φονταμενταλιστές και γραφικοί, ούτε να διατηρείται το σχίσμα μετά από χίλια χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ