Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Μεταβάλλατε τον οίκον του θεού σε οίκον εμπορίου»

Μετά Χριστόν γίνονται θαύματα; Και όμως «γίνονται» και οι θεομπαίχτες βεβηλώνουν και πάλι το ναό, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες και τον μεταβάλλουν σε οίκον εμπορίου. Μια εικόνα της μητέρας του ανθρωποθεού διαδίδεται ότι δακρύζει. Και μια άλλη, ανταγωνιστικής ενορίας, την απομιμείται. Και στους προαύλιους χώρους του «θαύματος» εμπορευματοποιημένα εικονισματάκια, φωτοτυπημένα κακέκτυπα, ινδικά λιβανωτά, κομποσκοίνια και φυλακτά, ανόσιων συμφερόντων.

Μέρες εαρινών συμβολισμών αυτές, ανάμεσα στο θάνατο και τους αναστάσιμους οραματισμούς και είναι έτοιμοι οι μηχανισμοί εμπορίας «θαυμάτων» και εκμετάλλευσης της πίστης. Και τόσο αδιάντροπα, ώστε ένας παπάς φάνηκε, μπροστά στις κάμερες να κυνηγάει με τη μαγκούρα τους βέβηλους, όπως τότε ο επί «πώλου όνου καθήμενος» και ερχόμενος μετά βαΐων και κλάδων.

Για να εκδιώξει τους κακούς εμπόρους και να διακηρύξει, ότι ευκολότερο είναι, να περάσει η... καμήλα, από το μάτι μιας βελόνας, παρά ο πλούσιος «στη βασιλεία των ουρανών».

Σε μια εποχή πολυεπίπεδης κρίσης όπως η σημερινή, με εποχούμενους σε θωρακισμένες λιμουζίνες και υαλόφρακτα οχήματα ιθαγενείς και αλλόδοξους ποιμενάρχες παραβιάζεται και η εντολή: «ου ποιήσεις (...) είδωλα, ουδέ παντός ομοίωμα...» και κατασκευάζονται εικονικά οράματα, μάγια και θαύματα, όπως ακριβώς κάνουν και οι μάγοι - ιερείς της ζούγκλας, μόνο που αυτός, εκτός από τις «μπροκάρ» αμφιέσεις, προσθέτουν και φτερά, για να φτάσουν πιο γρήγορα στους ουρανούς!

Α, ναι. Ερχεται και ο επί θωρακισμένου «πώλου» ρωμαιοκαθολικός, όπως στα θαύματα της Λούρδης και τους νεοαγίους του Βατικανού, πρέπει να αντιπαρατάξουμε τις δακρυορροούσες εικόνες τα μισοτηγανισμένα ψάρια της άλωσης, τον εξαδάκτυλο, τους ιριδίζοντες, οπτασιασμούς μιας παρτίδας τζαμιών, κακής ποιότητας, κάτι φιδάκια, ακόμη και το νερό του Καματερού.

Για όλα αυτά τα καμώματα των επί της γης εκπροσώπων και η τελευταία, φαίνεται, επίκλησή του, πριν το καταπέτασμα του ναού σκιστεί από πάνω, ως κάτω: «Ιλί, ιλί, λαμά σαβαχθανί» - «ο, εστί - ανατρεπτικώς μεθερμηνευόμενον» - Γιατί θεέ μου, μας εγκαταλείπεις στους φαρισαίους;


Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα... (2022-07-02 00:00:00.0)
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Ν. Μίχος (2014-07-10 00:00:00.0)
Κατ' οίκον περιορισμός για Ζαρούλια (2014-07-03 00:00:00.0)
«Κατ' οίκον» μόνο στην Αττική (2009-12-15 00:00:00.0)
«Παγώνει» το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» (2009-11-12 00:00:00.0)
"Δροσουλίτες" και φαντασιώσεις (1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ