Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΤ
Απειλεί τους εργαζόμενους με καταστολή

Η κυβέρνηση κατέθεσε χτες το νομοσχέδιο για το νέο φορέα, με την επωνυμία ΝΕΡΙΤ ΑΕ

Η κυβέρνηση στέλνει τελεσίγραφα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, σε μια προσπάθεια να τους σύρει στους σχεδιασμούς της

Phasma

Η κυβέρνηση στέλνει τελεσίγραφα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, σε μια προσπάθεια να τους σύρει στους σχεδιασμούς της
Τελεσίγραφο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ να προσαρμοστούν στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση απηύθυνε, χτες, ο αρμόδιος υφυπουργός, Π. Καψής.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Βήμα 99,5»), είπε μεταξύ άλλων ότι «συζητάμε, αλλά ο χρόνος τελειώνει». Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει καλύτερη λύση από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση και απέδωσε στις «γνωστές δυσκαμψίες συνδικαλιστικού και πολιτικού χαρακτήρα» το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα το λουκέτο στην ΕΡΤ και οι χιλιάδες απολύσεις.

«Θα προσπαθήσω μέχρι τέλους», είπε σε άλλο σημείο, «αλλά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ και δυστυχώς πολύ σύντομα θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, αν δεν μπορέσουμε να τα βρούμε». Στην πραγματικότητα, προανήγγειλε την ανάληψη κατασταλτικής δράσης από την πλευρά της κυβέρνησης, στο όνομα τού να εκπέμψει ξανά η ΕΡΤ και να συμμορφωθεί τάχα η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ. Για να πιέσει μάλιστα στην κατεύθυνση του συμβιβασμού, είπε ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους, είναι «υπόθεση ωρών» να εκπέμψει ξανά το σήμα.

Χτες, η κυβέρνηση κατέθεσε τελικά το νομοσχέδιο για το νέο φορέα Ραδιοτηλεόρασης, τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, η οποία θα αποτελεί ενιαίο φορέα, όπου θα ενταχθούν τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και άλλες, ιδίως πολιτιστικές, δραστηριότητες.

Οι βασικότερες διατάξεις είναι αυτές που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις καθώς προβλέπεται ότι το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ ΑΕ θα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής και με συμβάσεις έργου, ενώ παρέχεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα, με απευθείας ανάθεση, της εκτέλεσης ορισμένου έργου σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό.

Η συγκρότηση του νέου φορέα προκαλεί δαπάνη ύψους 5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα της ΝΕΡΙΤ ΑΕ θα προέρχονται μεταξύ άλλων και από τη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση. Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί, θα ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ που καταργήθηκε.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των απεργών εργαζομένων της ΕΡΤ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται στο Ραδιομέγαρο και στην περιφέρεια. Ανάμεσα σε άλλα, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Κέρκυρας και το Παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών συνδιοργανώνουν αύριο, Σάββατο, εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με ομιλητές τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη και τον φιλόλογο, μέλος του ΕΣΥΝ Κέρκυρας, Κώστα Ρούσσινο.

Τέλος, τους δικηγόρους της ΠΟΣΠΕΡΤ δέχτηκε χτες για ακρόαση ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Σ. Ρίζος. Σύμφωνα με διαρροές, οι δικαστές του ΣτΕ φέρονται δυσαρεστημένοι από τη μη εφαρμογή της απόφασής τους έως τώρα, η οποία, να θυμίσουμε, επικυρώνει το λουκέτο και τις απολύσεις στην ΕΡΤ και υποχρεώνει την κυβέρνηση να εκπέμψει ξανά σήμα, με οποιονδήποτε τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ