Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Ετοιμάζεται για ανάληψη δράσης στα Βαλκάνια

Η ενεργοποίηση του στρατιωτικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών της διήμερης άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. «Βασικό σημείο ήταν, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ότι με τη σημερινή Σύνοδο, αλλά και τη χθεσινή, όπως και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ενισχυμένου, μάλιστα, και με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας - επιβεβαιώθηκε, όπως αποφασίστηκε στη Νίκαια, να ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε στρατιωτικό επίπεδο, μέχρι το τέλος της Βελγικής Προεδρίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2001».

Και πρόσθεσε πως επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι, στο τέλος της Σουηδικής Προεδρίας, μέχρι τον Ιούνιο, θα λειτουργεί πλήρως η Επιτροπή Χειρισμού Κρίσεων. Στόχος είναι, είπε, «να μπορούν πλέον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο λειτουργίας, τόσο της Στρατιωτικής Επιτροπής, όσο και της Επιτροπής Ασφάλειας - που ήδη συγκροτήθηκαν και λειτουργούν - να έχουν μια σαφή εικόνα, μέσα από την αρμόδια Επιτροπή Χειρισμού Κρίσεων, των εξελίξεων σε κρίσιμες για την ασφάλεια της Ευρώπης περιοχές».

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, όπως ανέφερε, υποστήριξε στη Σύνοδο ότι αποτελεί «μοναδική ευκαιρία, αυτή η Επιτροπή Χειρισμού Κρίσεων να ξεκινήσει να λειτουργεί αμέσως μετά τον Ιούνιο και να θέσει υπό παρακολούθηση την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη, στα Σκόπια και στο Κόσσοβο. Δηλαδή, όλες αυτές οι κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να αποτελέσουν το πρώτο ουσιαστικό αντικείμενο παρακολούθησης κρίσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στον αριθμό των ανδρών που θα επανδρώνουν την ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για 115.000 σε εφεδρεία, για να μπορέσουμε να έχουμε εν δράσει τις 60.000. Ομως, υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης των μέσων - τεχνολογία, μεσαία και μεγάλα μεταφορικά αεροσκάφη, επικοινωνίες - όλα αυτά είναι στόχοι για βελτίωση που συζητήσαμε χθες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ