Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Καταδικάζει τα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ

Η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην κεφαλή της Μαραθώνιας Πορείας
Η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην κεφαλή της Μαραθώνιας Πορείας
Οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από τις προετοιμασίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας» (NMD) για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τις εργασίες της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 και 12 Μάη.

Μάλιστα, τα μέλη της Γραμματείας ενέκριναν και ψήφισαν κείμενο, το οποίο θα σταλεί σε μαζικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να υπάρξει πλατιά ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Οπως, εξάλλου, τονίστηκε από τα μέλη της Γραμματείας, το πρόγραμμα (NMD) ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση όποιων θετικών συμφωνιών είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και πυροδοτούν νέα κούρσα εξοπλισμών.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, τονίζεται στο κείμενο, καταδικάζει έντονα την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας» (NMD), που προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους. Σθεναρά, απαιτούμε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει αυτό το επικίνδυνο πρόγραμμα αμέσως.

Η «Πυραυλική Αμυνα», επισημαίνεται στη συνέχεια, με το αποπροσανατολιστικό της όνομα, δεν αφορά την «άμυνα» είτε του αμερικανικού έθνους είτε των συμμάχων του. Στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ για μια πυρηνική προληπτική επίθεση εναντίον άλλων εθνών και άρα την επιζήτηση παγκόσμιας κυριαρχίας, διαμέσου της ασύγκριτης πυρηνικής ισχύος.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στο κείμενο ότι «σημειώνεται μια παγκόσμια και αυξανόμενη διαμαρτυρία εναντίον της (NMD). Η διεθνής κοινότητα δε θα πρέπει ποτέ να δεχτεί το ότι η ΗΠΑ προσπαθούν με την πρόφαση του NMD να ακυρώσουν μια διεθνή συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ABM), την οποία η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει και κυρώσει».

Ολες αυτές οι κινήσεις μεγιστοποιούν την πυρηνική απειλή και οδηγούν σε νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, η οποία είναι καταστροφή για τους λαούς του κόσμου. Η αληθινή «άμυνα» από την πυρηνική απειλή για όλα τα έθνη σημαίνει την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόσουν τη διαδικασία εξάλειψης των πυρηνικών όπλων που συμφωνήθηκε από πυρηνικές δυνάμεις στη Σύνοδο Αναθεώρησης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT) πέρσι στη Ν. Υόρκη. Αντί του NMD, η πλήρης εφαρμογή των Συνθηκών για τα Χημικά και Βιολογικά όπλα είναι επίσης αναγκαία.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καλεί όλες τις οργανώσεις ειρήνης και τα κινήματα, καθώς και γνωστές στην κοινή γνώμη προσωπικότητες να εργαστούν μαζί εναντίον αυτού του επικίνδυνου προγράμματος και για την εγκατάλειψη των πυρηνικών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

Και το κείμενο κλείνει με την έκκληση: «Σταματήστε το πρόγραμμα NMD τώρα! Παλέψτε μαζί για έναν κόσμο ελεύθερο από τα πυρηνικά όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ