Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ατμόσφαιρα τρομοκρατίας

Δεν είναι τυχαία, «αθώα» γεγονότα. Δεν προκύπτουν από κάποιον «υπερβάλλοντα ζήλο», ή κακή εφαρμογή «καλών εντολών». Πυκνώνουν σκόπιμα, ακριβώς για να μη φαίνονται σαν τέτοια. Πρέπει να δοθεί η εντύπωση της «φυσιολογικής καθημερινότητας», του «επιτακτικά αναγκαίου και αναπόφευκτου» και, στο μεταξύ, να έχει αλλάξει ο άνθρωπος... Να έχουν μετατοπιστεί τα όρια της ανεκτικότητάς του.

Τη μία, καταγγέλλονται έρευνες σε πολίτες στους δρόμους, όπου τα αστυνομικά όργανα τούς ζητούν να γδυθούν δημόσια. Την άλλη, συλλαμβάνονται αναίτια ΚΝίτες, επειδή μοιράζουν κάποια προκήρυξη, ή κολλούν κάποια αφίσα, όπου εξαντλούνται όλα τα όρια τρομοκράτησής τους. Τους συμπεριφέρονται σαν σε εγκληματίες, ακριβώς γιατί θέλουν να είναι «έγκλημα» η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Τα ΜΑΤ παρεμβαίνουν για «ψύλλου πήδημα» στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, ή στις εργατικές κινητοποιήσεις (πρόσφατα τα γεγονότα στη Λάρισα, αλλά και ενάντια στους απεργούς της επιχείρησης «Γ. Γεωργιάδης» στη Θεσσαλονίκη). «Εγκλημα», λοιπόν, και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που έχει μάθει να σηκώνει κεφάλι ενάντια στον ιμπεριαλισμό... «Εγκλημα» και η τίμια διεκδίκηση του ψωμιού σου και του δίκιου σου, με την απεργία.

Βρίσκεται πλέον στις καθημερινές εικόνες. Είναι στην ατμόσφαιρα. Παραβιάζει κάθε έννοια λογικής και, την ίδια ώρα, εθίζει στο ότι είναι δυνατόν αυτό να γίνεται. Βλέπεις, για παράδειγμα, τους λεγόμενους ειδικούς φρουρούς στο ΜΕΤΡΟ με τα υπερσύγχρονα αυτόματα και πριν προλάβεις να διερωτηθείς, πού θα τα χρησιμοποιήσουν ανάμεσα σε τόσο κόσμο, έχεις συνηθίσει πια στην παρουσία τους...

Ακούς για κάμερες, όπου η ζωή σου θα μετατρέπεται σε σκηνές του «Μεγάλου αδερφού» για τους ειδικούς, ακούς για ελέγχους DNA, για «νόμιμους» τρόπους παρακολούθησης της προσωπικής σου ζωής, για ανώνυμους μάρτυρες και τόσα άλλα, που, για να εφαρμοστούν, προϋποθέτουν άλλη κοινωνία και άλλους ανθρώπους.

Αυτή τη μετατροπή θέλουν να πετύχουν. Μαζί με τη μαζική μετατόπιση της ανεκτικότητας, να έρθουν οι φοβισμένοι άνθρωποι, που δεν αντιστέκονται. Εκείνοι, που θα θεωρούν λογικό τον παραλογισμό της εξουσίας. Εκείνοι, που δε θα νιώθουν στένεμα με «τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι...».

Ας αφήσουν τα παραμύθια περί τρομοκρατίας και, ακόμα περισσότερο, περί εγκληματικότητας. Είναι πια ολοφάνερο από τους καθημερινούς τους «στόχους», ότι αυτή, που έχουν βάλει στο μάτι, είναι η λαϊκή αντίσταση και οι ποικίλες μορφές της. Τα άλλα όλα, εκτός από άλλοθι, είναι και μηχανισμοί διαμόρφωσης συνενόχων στα δικά τους εγκλήματα. Δηλαδή, για όλα εκείνα που ήδη εφαρμόζουν ενάντια στην ανεξαρτησία της χώρας, την εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα αντεργατικά μέτρα και τόσα άλλα που θέλουν να τα κάνουν ανενόχλητοι, με το λαό παθητικό μάρτυρα.

Το να μην τους γίνει το χατίρι, και να μην περάσει ο «τρομονόμος» και η ατμόσφαιρα που κουβαλάει, σημαίνει προστασία των ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Σημαίνει πως διατηρούμε το δικαίωμα να αντιστεκόμαστε στο άδικο, που θα μας περνάνε για «δίκιο». Η μοναχική αγανάκτηση δεν ωφελεί. Χρειάζεται μαζική συντονισμένη αντίδραση ενάντια στην εφ' όλης της ύλης κρατική τρομοκρατία. Να μη λείψει κανείς από τη συγκέντρωση σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ