Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμεση αντίδραση του ΕΣΡ για τον «Μεγάλο αδελφό»

Αμεση ήταν η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην «εισβολή» του «Μεγάλου αδελφού» και στην ελληνική τηλεόραση. Του ριάλιτι σόου που καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που χρησιμοποιεί τον άνθρωπο μετατρέποντάς τον σε πειραματόζωο, για ν' ανεβαίνουν οι δείκτες της τηλεθέασης. Τη μέρα που ο ΑΝΤΕΝΝΑ με ειδικό αφιέρωμα καλούσε τους Ελληνες τηλεθεατές να «γνωρίσουν» το «Big Brother» σε μια κατασκευασμένη και εξωραϊσμένη εκπομπή, την ίδια μέρα στάλθηκε από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Βασίλη Λαμπρίδη, επιστολή προς τον υπεύθυνο του ΑΝΤΕΝΝΑ Σπύρο Χαραμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση του ΕΣΡ, ο Σπύρος Χαραμής επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο του ΕΣΡ.

Με την προχτεσινή του επιστολή ο πρόεδρος του ΕΣΡ ζητά από τον ΑΝΤΕΝΝΑ εντός δύο ημερών να κοινοποιήσει στο ΕΣΡ έγγραφα, που αφορούν στη σύμβαση με τον παραγωγό, στην τήρηση των αρχών δεοντολογίας και του νόμου, καθώς και στα κριτήρια επιλογής των ατόμων που θα κλειστούν για 112 μέρες στο «σπίτι» του «Μεγάλου αδελφού».

Το ΕΣΡ συγκεκριμένα ζητά από τον ΑΝΤΕΝΝΑ το πλήρες κείμενο της σύμβασης μεταξύ των εκπροσώπων του σταθμού και του παραγωγού της εκπομπής, από το οποίο προκύπτει η δέσμευση του παραγωγού να τηρήσει τις διατάξεις της ισχύουσας ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, σε θέματα που αφορούν στην προστασία της αξίας του ανθρώπου, στην προστασία της προσωπικότητας, της τιμής, της υπόληψης του οικογενειακού και ιδιωτικού βίου. Επίσης, στην προστασία της επαγγελματικής, κοινωνικής ή άλλης συναφούς δραστηριότητας του ατόμου. Η επιστολή αναφέρεται επίσης στην προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών, στην τήρηση της υποχρέωσης σεβασμού των διατάξεων περί ποιοτικής στάθμης των ψυχαγωγικών εκπομπών. Στην τήρηση των περιορισμών που επιβάλλονται από τις διατάξεις της ισχύουσας ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας σχετικά με τη συγκεκαλυμμένη διαφήμιση, καθώς και με τη διαφήμιση αλκοολούχων ποτών, προϊόντων καπνού ή φαρμάκων και «άλλων θεραπευτικών αγωγών».

Το ΕΣΡ ζητά επίσης από τον ΑΝΤΕΝΝΑ το πλήρες κείμενο της σύμβασης που «ενδεχομένως συνάπτεται μεταξύ των εκπροσώπων του σταθμού και των επιλεγόμενων για την εκπομπή ατόμων. Ζητά, ακόμη, το κείμενο με το οποίο προκύπτουν η διαδικασία, αλλά και τα κριτήρια επιλογής των ατόμων που θα πάρουν μέρος στον «Μεγάλο αδελφό». Ο ΑΝΤΕΝΝΑ θα πρέπει να ενημερώσει το ΕΣΡ για τα μέτρα προστασίας που προτίθεται να πάρει σε σχέση με ενδεχόμενη αναμετάδοση του συνόλου ή τμημάτων της συγκεκριμένης εκπομπής από «διαδικτυακούς τόπους, καθώς και την αναμετάδοση από δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό». Στην επιστολή τονίζεται ότι σε περίπτωση που ο ΑΝΤΕΝΝΑ δε συμμορφωθεί με το αίτημα του ΕΣΡ, τότε αυτό θα αποτελεί παραβίαση των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας, που διέπει τη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης και «επισύρει τις προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις».

Στο μεταξύ, προχτές Τρίτη ο ΑΝΤΕΝΝΑ, σε μια στημένη εκπομπή, επιχείρησε να «γνωρίσει» στους τηλεθεατές τον «Big Brother». Παρουσίασε «εγκλωβισμένους» άλλων χωρών, που αφού «απεγκλωβίστηκαν» από το άγρυπνο μάτι της παρακολούθησης από τις φανερές κάμερες και τα ανοιχτά μικρόφωνα, γνώρισαν πλούτη και επαγγελματική δόξα. Σε όχημα για την ωραιοποίηση του «δωματίου» των εξομολογήσεων με τις «κλειδαρότρυπες» ανοιχτές μετατράπηκαν και όσοι εξέφρασαν τις απόψεις τους. Εκτός από τα στελέχη του σταθμού, το κακότεχνο «παιχνίδι» του εξευτελισμού επιχείρησαν να εξωραΐσουν και επώνυμοι που κατέθεσαν τις απόψεις τους. Από τον Στέλιο Κούλογλου και τον Παύλο Τσίμα μέχρι τη Δέσποινα Βανδή. Από την εκπομπή δεν έλειψε και η ψυχαναλυτική ανάλυση, που το βάθος της έφθασε μέχρι την εκδοχή ότι οι «εσώκλειστοι» του «Μεγάλου αδελφού», στην πορεία της συμβίωσης θα βγάλουν στην «επιφάνεια κομμάτια του εαυτού τους»!

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ ήδη έχει δημιουργήσει σελίδα στο Ιντερνετ παρέχοντες τις απαραίτητες πληροφορίες για το «παιχνίδι» της ντροπής. Η αίτηση συμμετοχής δεν έχει μόνο ανακριτικό χαρακτήρα, αλλά και ψυχαναλυτικό. Τα υποψήφια «πειραματόζωα», αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πορτρέτο της φωτογραφίας τους, μεταξύ άλλων καλούνται να δώσουν πληροφορίες για τους κοντινότερους συγγενείς τους και τους καλύτερούς τους φίλους, να γράψουν τις γαστρονομικές τους επιθυμίες και να περιγράψουν την προσωπικότητά τους με λιγότερες από 30 λέξεις καθώς και τον ιδανικό τους σύντροφο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ