Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός να δώσει πολιτική λύση στα προβλήματά του

Ο διάλογος με τους εργαζόμενους

Με τη γυναίκα του Χρ. Σταμούλου
Με τη γυναίκα του Χρ. Σταμούλου
Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που είχαν να απευθύνουν στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής της. Ενας απ' αυτούς ζήτησε από την Αλ. Παπαρήγα να σχολιάσει τοποθέτηση πολιτικού της ΝΔ που δήλωσε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την Κοινωνική Ασφάλιση μπορούν να βρεθούν αν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΘΕΛ.

Η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι «θα είχε ήδη ιδιωτικοποιηθεί αν δεν είχατε αγωνιστεί. Διαπιστώσατε κι εσείς πώς μπορεί να ανακοπεί μια πορεία» και συμπλήρωσε ότι τόσο η «ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο» γι' αυτό «δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός».

Για το αν το ΚΚΕ μπορεί να έρθει στην εξουσία, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε πως «όταν το εργατικό κίνημα και οι σύμμαχοι της εργατικής τάξης κερδίσουν την εξουσία, τότε το ΚΚΕ θα είναι κόμμα εξουσίας στα πλαίσια ενός μετώπου διακυβέρνησης», συμπληρώνοντας πως το ΚΚΕ είναι κόμμα της εργατικής τάξης, δε βρίσκεται πέρα και πάνω από το λαό, που είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Γι' αυτό - κατέληξε - τα λαϊκά στρώματα πρέπει να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα, να έρθουν κοντά στο ΚΚΕ ή, αν δεν το θέλουν αυτό, να συναντηθούν μαζί του μέσα στις συμμαχίες.

Σε σχόλιο εργαζομένου για το αν το ΚΚΕ «βολεύεται» στο να ασκεί αντιπολίτευση και δε νοιάζεται για τη λύση των προβλημάτων, καθώς και για το αν η Αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης για τα όσα διαδραματίζονται, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Οσοι έχουν κομμουνιστική ιδεολογία έχουν καταθέσει θυσίες ζωής. Είναι δυνατόν να θέλουμε κάτι τέτοιο όταν πήγαν μαζικά στο απόσπασμα άνθρωποι; Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να είσαι κομμουνιστής σήμερα; Ο κομμουνιστής δίνει τη ζωή του και για το καθημερινό και για το όραμα, ακόμα κι όταν ξέρει ότι η μάχη έχει προσωρινά χαθεί».

Ενώ απαντώντας στη δεύτερη ερώτηση υπογράμμισε: «Είναι άλλο πράγμα να κάνουμε - και την κάνουμε - την αυτοκριτική μας για το πώς δράσαμε, κι άλλο να πούμε ότι φταίμε εμείς για ό,τι συμβαίνει. Μήπως δε φταίει κι αυτός που ψηφίζει κι εγώ που δεν τον έπεισα; Δεν είναι όμως ίδια η ποιότητα της ευθύνης. Είπατε για κεντροαριστερά. Για να δούμε τα καζάντια του κεντροαριστερού ρεύματος: Είπε "ναι" στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, συνέπραξε σε αντιλαϊκές πολιτικές με τη σοσιαλδημοκρατία. Εδωσε αριστερό άλλοθι σε αντιλαϊκά μέτρα. Βοήθησε στη νόθευση της ταξικής αγωνιστικής συνείδησης. Ο Ντ' Αλέμα βομβάρδιζε και έφτασε στα 67 το όριο ηλικίας. Η κεντροαριστερά πρέπει να αποτύχει, όχι όμως ο κόσμος να πάει δεξιά».

Συνεχίζοντας και καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Πώς έγιναν μεγάλα τα δύο κόμματα; Πώς μένουν έτσι; Φταίνε τα μικρά γι' αυτό; Η εργατική τάξη διαπαιδαγωγείται στον καπιταλισμό ούτως ώστε να μη βρει το δρόμο της. Εμείς όμως την πιστεύουμε και πιστεύουμε και στη δύναμή της, όπως πιστεύουμε βαθιά στις συμμαχίες, χωρίς στρατευμένη λαϊκή πλειοψηφία δε γίνονται όμως ρήξεις. Χτυπάνε το ΚΚΕ και δημιουργούνται εντυπώσεις στον κόσμο, όμως το ΚΚΕ καλείται να βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά. Εμείς θα εξαντλήσουμε τα περιθώριά μας, αλλά δε φτάνει αυτό. Ο λαός πρέπει να δώσει πολιτική λύση στα προβλήματά του, γι' αυτό προσπαθούμε και πάνω σ' αυτό κάνουμε και την αυτοκριτική μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ