Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιαφάνεια και υπερβάσεις απειλούν το κτημοτολόγιο

Αποκαλυπτικές επιστολές μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και κοινοτικών αρχών

«Σημεία και τέρατα» σχετικά με την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεύτερη επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Γκ. Κράουσερ, την οποία έστειλε στις 11 του Απρίλη ζητώντας από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πρόσθετες εξηγήσεις. Τα ζητήματα που τίθενται στη νέα επιστολή όσον αφορά τις τεράστιες υπερβάσεις του κόστους, προκειμένου να παραχθεί τόσο λίγο έργο, αλλά και σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας στην ανάθεση των μελετών, είναι τόσα πολλά, που αν δεν μπορέσει να τα αντικρούσει - και προς το παρόν δε φαίνονται ικανοί - τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και η Κτηματολόγιο ΑΕ, τότε άνετα θα μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι, εξαιτίας όλων αυτών, η ΕΕ είναι έτοιμη να κόψει κάθε χρηματοδότηση του έργου, γεγονός που αναμένεται να το τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα, όπως ομολογεί άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην απαντητική του επιστολή που έστειλε στις 11 του Μάη, εκλιπαρώντας τις κοινοτικές αρχές να μην το κάνουν. «Θέλω να επισημάνω με έμφαση - αναφέρει συγκεκριμένα ο Κ. Λαλιώτης - ότι η δική μας θέληση είναι να δοθεί, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, τέλος σε αυτήν την εκκρεμότητα, που μας καθηλώνει σε μια αναμονή και σε μια απραξία, για το παρόν και το μέλλον του Εθνικού Κτηματολογίου. Μια χρονική παράταση της εκκρεμότητας μπορεί να δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα και αξεπέραστα προβλήματα στην εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου».

Οι κοινοτικές αρχές απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία, ούτε λίγο ούτε πολύ σε 14 βασικές ερωτήσεις που εξειδικεύονται σε 31 καίρια ερωτήματα που αφορούν στην πρόοδο των εργασιών, στις δαπάνες και το συμπληρωματικό κόστος, στις συμβάσεις των μελετών, στην επιλογή των προς κτηματογράφηση εκτάσεων κλπ. Οπως επισημαίνουν - επικαλούμενοι στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - «προκύπτει ότι 21% των εργασιών του προγράμματος του κτηματολογίου απορρόφησαν 83% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Με άλλα λόγια, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις παρατηρείται χονδρικά τετραπλασιασμός του κόστους. Ωστόσο, από τα στοιχεία της Κτηματολόγιο ΑΕ προκύπτει ότι το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών θα φτάσει τα 95 δισ. δρχ. που οδηγεί χονδρικά σε εξαπλασιασμό του κόστους». Επίσης, σημειώνεται ότι κανένα από τα προγράμματα, ούτε το Α' πιλοτικό, ούτε το Β' πιλοτικό, ούτε το 1ο κύριο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από το 1994!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόσθετα χαράτσια θεσπίζει η κυβέρνηση (2005-10-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται με «πανωπροίκια» και... κηδεμονία! (2001-10-06 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο το Κτηματολόγιο (2001-09-27 00:00:00.0)
"Μαγείρεμα" με τις βαθμολογίες (1998-02-13 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" για τις αναθέσεις (1997-10-02 00:00:00.0)
Ιδιοκτήτες χωρίς ...τίτλους ιδιοκτησίας! (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ