Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εντείνει τους εκβιασμούς στο λαό η κυβέρνηση

Σήμερα το απόγευμα η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Ενόψει της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τα τρομοκρατικά διλήμματα και τους εκβιασμούς ώστε να στοιχηθούν τα λαϊκά στρώματα πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, να αποδεχτούν τη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής προς όφελος των μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Οι Ελληνες απαιτούν από όλους εμάς να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια και να τους οδηγήσουμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση».

«Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, όλοι πού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις», συμπληρώνουν, αναφερόμενοι στα άσφαιρα πυρά που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αποπροσανατολιστικής για το λαό δικομματικής κοκορομαχίας τους σχετικά με το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την αστική διακυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM», επανήλθε στη θέση του «πιστωτικού οίκου» «Moody's» περί ενδεχόμενου «πιστωτικού γεγονότος» και «ενδεχόμενης υποβάθμισης της οικονομίας». Παραπέρα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλει να φύγει το μνημόνιο», ουσιαστικά δηλαδή να λήξει το παρόν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να εφαρμοστεί ένα επόμενο με απελευθέρωση κεφαλαίων για επιπλέον στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου.

Η διαδικασία

Σήμερα, στις 7 το βράδυ θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή ΠτΔ. Πρόκειται για μία ειδική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχουν τοποθετήσεις κομμάτων. Προβλέπεται μόνο ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία όμως δεν υπάρχουν «υπέρ» και «κατά». Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές που συμφωνούν με τον προτεινόμενο Πρόεδρο, δηλαδή τον Στ. Δήμα, θα προσφωνούν το όνομά του. Οσοι διαφωνούν θα δηλώνουν «παρών».

Κατά το Σύνταγμα για την εκλογή ΠτΔ προβλέπονται 3 ψηφοφορίες. Για τις δύο πρώτες προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές. Στην τρίτη ψηφοφορία Πρόεδρος εκλέγεται με 180 ψήφους.

Αν σήμερα δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η επόμενη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 23/12 και η τρίτη για τις 29/12. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε μέσα σε 10 μέρες προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 155 βουλευτές (127 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ).

Το ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ τόνισε ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση λαϊκή παρέμβαση. Καμιά καθυστέρηση στη λαϊκή κινητοποίηση, στο όνομα της αναμονής για τη διαπραγμάτευση, για τις ψηφοφορίες στη Βουλή και τις πιθανές εκλογές.

Η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται, ανεξάρτητα από την όποια παράταση του μνημονίου και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης.

Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσχετα από το πρόσωπο που θα προταθεί, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά στην επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζουν η εκάστοτε Βουλή και κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ