Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Διεύρυνση και καπιταλιστική ανάκαμψη στο επίκεντρο

Συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που κατά κύριο λόγο ασχολήθηκε με την προετοιμασία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύνοδος Κορυφής) που θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη και Παρασκευή με κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση της Κομισιόν και του προέδρου της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για «ζεστό» χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ. «Η συζήτηση κατέδειξε ότι η διεύρυνση παραμένει μια ζωτική, καθοριστική πολιτική της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανώς μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές ποτέ, τόσο για τη μετασχηματιστική της επίδραση όσο και ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, μετά τη συνάντηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων. «Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ που περιμένουμε να γίνει πλήρως σεβαστή από όλους, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ», σχολίασε ο Σ. Γκότζι.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προσπερνώντας τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει σπρώξει βαθιά στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου, ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου (οι Ευρωενωσιακοί πάντα βρίσκουν τρόπους έκφρασης για να συγκαλύψουν το βαθιά ταξικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα τους) και την καθιέρωση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κρατών - μελών για την προώθηση και την προστασία του.

Ενίσχυση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας

Η σύνδεση της χτεσινής συζήτησης με την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λισαβόνας ακόμα και για αναστολή του δικαιώματος ψήφου κράτους - μέλους που παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ, καθιστά προφανές ότι η αγωνία τους είναι η υπεράσπιση, απέναντι στις αντιδράσεις των λαών, του αντιδραστικού και αντιλαϊκού πλαισίου που αυτές οι αξίες διαμορφώνουν, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

«Με έγκριση των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι το κράτος δικαίου είναι μια από τις βασικές αξίες (σ.σ. το δίκαιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης) πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για τα κράτη - μέλη. Ο διάλογος που έγινε σήμερα θα μας βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να είναι ένας κοινός στόχος», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο συζήτησε και τον προγραμματισμό εργασιών της Κομισιόν για το 2015 και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των οργάνων της λυκοσυμμαχίας και τη διασφάλιση μιας πιο ταχείας και αποτελεσματικής διαδικασίας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οπως εξάλλου δήλωσε ο Σ. Γκότζι, «η βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ» αποτελεί σημαντικό κλειδί για το μέλλον της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής, το Συμβούλιο αναπαράγει γνωστές κατευθύνσεις για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως η ενίσχυση των επενδύσεων, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιδίωξη η ανάπτυξη να είναι δημοσιονομικά φιλική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ