Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ενέργεια

Σε πλήρη ανασκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο προχώρησε χτες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ

Την ανάγκη προστασίας των «μεταρρυθμίσεων», των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της Ενέργειας και του γεωπολιτικού ρόλου που απέκτησε τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός στην ομιλία του, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αγορά Ενέργειας συνολικά στη χώρα μπορεί να έχει σήμερα περισσότερο γερά θεμέλια σε σχέση με δυόμισι χρόνια πριν, ωστόσο «τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη» και επέμεινε στη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για να «ξεφύγουμε από το χθες, από τον κρατισμό, από τον λαϊκισμό...».

Αναφέρθηκε στην «επίλυση» του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τη χρηματοδότηση των παραγωγών Ενέργειας μέσω ΑΠΕ εξαιτίας των πολύ υψηλών ελλειμμάτων του σχετικού προϋπολογισμού - «πρόβλημα» που επιλύθηκε υπέρ φυσικά των πλέον ισχυρών «παικτών» του χώρου - καθώς και στα επενδυτικά πλάνα αξίας πολλών δισ., όπως τα έργα διασυνδέσεων των νησιών, η προώθηση των λεγόμενων «έξυπνων» μετρητών και ακόμη περισσότερο βεβαίως το σύνολο των σχεδίων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις... σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι βιομηχανίες για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη μείωσή του, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας...

Ειδικά για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο Μ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μέσω αυτού η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες συμμετέχει σε ένα έργο «που πραγματικά έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας και ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χάρτη των αγωγών, όπως η ακύρωση του αγωγού «South Stream» από τη ρωσική πλευρά, «ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό ρόλο που αναλαμβάνει πλέον η χώρα μας ως γέφυρα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η μείωση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην τιμή του πετρελαίου θα «περάσει» κατά ένα μέρος της στους χρήστες φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά το Μάρτη, ενώ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την έρευνα της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι η συμφωνία με την αζέρικη SOCAR θα ολοκληρωθεί.

Βεβαίως, απ' όλον αυτόν τον «ενεργειακό οργασμό» σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μονοπώλια θα βγαίνουν όλο και πιο κερδισμένα, όταν την ίδια ώρα, ο λαός αδυνατεί να έχει έστω και στοιχειώδη θέρμανση το χειμώνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ