Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων

Τις αντιλαϊκές στοχεύσεις του νέου ευρωενωσιακού χρηματοδοτικού πακέτου ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, είναι διαμορφωμένο με γνώμονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό αυτής της αντιλαϊκής στόχευσης είναι το γεγονός ότι μια σειρά από έργα για υποδομές που αφορούν το λαό (π.χ. για την αντισεισμική θωράκιση), χαρακτηρίζονται «μη επιλέξιμα» και μένουν «εκτός» των προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή αποτυπώθηκε ανάγλυφα η υπεράσπιση του ευρωμονόδρομου τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη βάση άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχτηκαν για το νομοσχέδιο, ενώ η κριτική που άσκησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα ήταν καθαρά διαχειριστικού τύπου, πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου. Ενδεικτικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θ. Φωτίου «κατηγόρησε» την κυβέρνηση ότι δεν συμμορφώνεται με την Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε την «απλούστευση των διαδικασιών» που αφορούν το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ «η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πολυδαίδαλο καθεστώς»...

Εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ξεκαθαρίζοντας: «Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί αυτό το συνολικό πρόγραμμα υπηρετεί, υλοποιεί, χρηματοδοτεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ (...) Είναι φανερό ότι με βάση το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο η ΕΕ στοχεύει στο να διαμορφωθούν όροι και υποδομές για να προωθηθεί και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η ενιαία ευρωενωσιακή αγορά, να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους (...) σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Επισήμανε ότι οι επιλογές που καλείται να χρηματοδοτήσει το νέο πακέτο «είναι αυτές που μετατρέπουν σε μετρήσιμους στόχους τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", τόσο συνολικά για την ΕΕ όσο και για το κάθε κράτος - μέλος. Η συγκεκριμένη αυτή στρατηγική αποσκοπεί ακριβώς στο να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού που έχουν με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Συμπληρώνεται αυτή η στρατηγική και από τις συμφωνίες. Αρα, δηλαδή, αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ αναπόσπαστο στοιχείο της πορείας υλοποίησης του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, του συμφώνου Euro Plus, καθώς και της προώθησης της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης. Αρα, δηλαδή, αν το κάθε κράτος - μέλος δεν εφαρμόζει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

«Δεύτερο ζήτημα», πρόσθεσε, «η πορεία χρηματοδότησής του πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διάφορα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, όπως καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα μνημόνια οικονομικής και πιστωτικής πολιτικής. Αρα, δηλαδή, τα μνημόνια διαρκείας. Τους όρους και τις προϋποθέσεις, τις προτεραιότητες που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας».

Προτεραιότητες με βάση τους συνολικούς σχεδιασμούς της ΕΕ

Οπως σημείωσε, πέρα από το ζήτημα επιλεξιμότητας των προγραμμάτων που εγκρίνονται από την ΕΕ, σήμερα εισάγεται και ο όρος αιρεσιμότητας: «Αν δηλαδή με βάση την πορεία υλοποίησης ενός έργου, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που βάζει η ΕΕ, τότε μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και να ζητήσει πίσω τα χρήματα. Δεύτερο ζήτημα είναι ότι δίνει σημαντική βαρύτητα η ΕΕ στη δημιουργία έργων που αφορούν συνολικά τους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς. Υποδομές πανευρωπαϊκής εμβέλειας που θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ είναι στους τομείς Μεταφορών, Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών».

«Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν είναι τυχαίο ότι και η κυβέρνηση σχεδίασε το νέο ΕΣΠΑ στη βάση της ικανοποίησης αυτών των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε. Ετσι, δίνει προτεραιότητα στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», στην «ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, διά βίου κατάρτισης και εξειδίκευσης», χτυπώντας παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα, στις «αναπλάσεις, με βάση τις προτεραιότητες που καθορίζουν μια σειρά κατασκευαστικοί όμιλοι», στην «εξοικονόμηση Ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων και φυσικών πόρων στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων», στη «δημιουργία των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στα πλαίσια των διευρωπαϊκών δικτύων, της αναβάθμισης των λιμένων στα πλαίσια των συγκεκριμένων διευρωπαϊκών δικτύων και της δημιουργίας των αντίστοιχων ενεργειακών δικτύων που καθιστούν την Ελλάδα, με βάση τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, κόμβο διαμετακόμισης, ενεργειακό κόμβο».

Τέλος, όπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το νέο ΕΣΠΑ προωθεί τη «μεγαλύτερη συρρίκνωση της κρατικής και δημόσιας παρέμβασης στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας, προς όφελος των λεγόμενων δομών αλληλεγγύης και εθελοντισμού, δηλαδή των διαφόρων τρωκτικών του δημόσιου χρήματος, όπως είναι οι ΜΚΟ, όπως είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι κοινωνικοί δηλαδή συνεταιρισμοί, στα πλαίσια μίας "κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας", που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υποβαθμίζει τις δημόσιες παροχές όσον αφορά αυτούς τους τομείς και να διευκολύνει την έμμεση και άμεση εμπορευματοποίηση των συγκεκριμένων αναγκών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, φτώχεια και εξαθλίωση για τον λαό (2024-01-18 00:00:00.0)
...και η κατακλείδα (2024-01-03 00:00:00.0)
«Ανασυγκρότηση» με δοκιμασμένα αντιλαϊκά υλικά (2021-09-10 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η παραπέρα ενίσχυση των μονοπωλίων (2014-12-19 00:00:00.0)
Ζεστό χρήμα στους καπιταλιστές (2014-04-04 00:00:00.0)
Με τους επιχειρηματίες, την ΕΕ, την κυβέρνηση ο Γ. Δημαράς (2010-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ