Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΑΡΑΦΗ
Τα «αποκαλυπτήρια» μιας μεγάλης προσωπικότητας...

Ο έφιππος ανδριάντας του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ.(φωτό Γ.Λιονάκης)
Ο έφιππος ανδριάντας του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ.(φωτό Γ.Λιονάκης)
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ, πραγματοποιήθηκαν, προχτές Κυριακή, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ίδιο σημείο όπου πριν 44 χρόνια, είχε άνανδρα δολοφονηθεί από τους επικυρίαρχους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Εκεί, ένα αμερικάνικο αμάξι, το οποίο οδηγούσε ένας σμηνίας, είχε πέσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω του, κόβοντας το νήμα της ζωής του μεγάλου ηγέτη του ΕΛΑΣ, που διακρινόταν για τον πατριωτισμό, το ήθος και την πολύπλευρη και ζωντανή προσωπικότητά του. Ο δολοφόνος του, ποτέ δε βρέθηκε και η υπόθεση για την Αστυνομία «έκλεισε» ως ένα απλό τροχαίο. Ομως όλη η Ελλάδα ήξερε ότι τον «έφαγαν».

Σήμερα, λοιπόν, 44 χρόνια μετά, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο το μήνυμα της αντίστασης, αλλά ακόμη και της ίδιας της δολοφονίας. Σήμερα, που η συμφωνία για το αμερικανικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα προβλέπει γενικευμένη ετεροδικία, ατιμωρησία για οποιοδήποτε αδίκημα διαπράττουν όλοι οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, με εξαίρεση τους... τουρίστες. Σήμερα που ψηφίζεται ο «τρομονόμος» από τη Βουλή -με εντολή των Αμερικάνων- με το γνωστό τρόπο και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού καταπατούνται, ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε ο στρατηγός Σαράφης δείχνει πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, για να καταργηθούν όλα αυτά στην πράξη.

Στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στρατηγού Σαράφη, μίλησε από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, ο Σπ. Διλιντάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ηγέτη του ΕΛΑΣ, όπως τον έζησαν οι σύντροφοί του. Συγκλονιστική ήταν η αναφορά που έκανε στη συνομιλία Μάγιερ - Σαράφη: «Εγώ τη δική μου τύχη», έλεγε ο στρατηγός προς τον Μάγιερ, «απ' αυτόν το λαό δεν τη διαχωρίζω. Λυπούμαι που οι προτάσεις σας δε συμπίπτουν με τις επιδιώξεις μου. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τον ελληνικό λαό να πολεμήσει κατά των Γερμανών, που είναι και δικός σας σκοπός, τότε να βοηθήσετε τον ΕΛΑΣ, ανεξάρτητα αν εγώ θα είμαι μαζί τους ή όχι». Και ο Σπ. Διλιντάς, κατέληξε δίνοντας το στίγμα: «Εμείς οι βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης, παραμένουμε πρωτομάχοι και πρωτοπόροι μαζί με τον εργαζόμενο ελληνικό λαό στους δρόμους και τις πλατείες, τις συγκεντρώσεις και τις πορείες».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο δήμαρχος Αλίμου Αλ. Αλούκος, ο οποίος έκανε μια προσπάθεια μέσα από το χαιρετισμό να περιγράψει το μεγαλείο και τον ηρωισμό του Στ. Σαράφη, μέσα από τη ζωή του. Μια ζωή με έντονη δράση στο πλάι του ελληνικού λαού, για να ζήσει καλύτερες μέρες, χωρίς να είναι εξαρτημένος από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.

Ο Β. Κεχαγιάς, πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, επισήμανε πως: «Τα όσα έλεγε και έκανε δράση ο Στ. Σαράφης, φαντάζουν εξαιρετικά επίκαιρα σήμερα, που η χώρα μας δεμένη στο άρμα της νέας τάξης πραγμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο τραγικών, για τους λαούς της περιοχής μας, εξελίξεων». Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γ. Φραγκούλη από το Σύνδεσμο Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης.

Στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Μήτσο Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ και δεκάδες παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από όλη την Αττική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ