Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Προς - μια από τα ίδια - αλλαγή ηγεσίας;

Σενάρια περί αλλαγών στην ηγεσία του ΟΤΕ ακούγονται τις τελευταίες ημέρες. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Ν. Μανασής φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ως διάδοχη κατάσταση ακούγονται ονόματα, που - και αυτά - λέγεται ότι τα έχουν καλά με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ΟΤΕ συνεχίζει προσκολλημένος στο άρμα των μεγαλοκαρχαριών - προμηθευτών του.

Το τελευταίο διάστημα ο προερχόμενος από την Panafon διευθύνων σύμβουλος συγκεντρώνει τα βέλη διαφόρων πλευρών. Κατ' αρχάς, η εποπτεύουσα τον κλάδο Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει καλέσει τον ΟΤΕ σε απολογία στις 15 Ιουνίου, με αφορμή καταγγελία ιδιωτικών εταιριών πως καθυστερεί τις συμβάσεις διασύνδεσης μαζί τους, προκειμένου να παρέχουν σταθερή τηλεφωνία. Ο ΟΤΕ διαφωνεί με τα τιμολόγια που προτείνει η ΕΕΤΤ για διασύνδεση ιδιωτικών εταιριών με το δίκτυό του. Οι κινήσεις της διοίκησης θεωρείται ότι προκαλούν εμπόδια στην άμεση δραστηριοποίηση κάποιων ιδιωτών στο χρυσοφόρο χώρο των τηλεπικοινωνιών, με αποτέλεσμα αυτές να ασκούν πιέσεις στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί την εξαγορά του ποσοστού 18% που κατέχει η νορβηγική Telenor στην Cosmote. Κατά πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΜΕ αντιτίθεται στην αγορά.

Ακολουθεί η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την ανάθεση από τον ΟΤΕ στην εταιρία «Aurora Global Solutions» να μεσολαβήσει για εξαγορά χωρητικότητας διεθνών κυκλωμάτων. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σκάνδαλο. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν καταγγελίες και διατάσσεται διεξαγωγή έρευνας. Πιθανά η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή καρατόμησης.

Οι διαφωνίες δεν έχουν να κάνουν με το ποιος νοιάζεται περισσότερο για τον ΟΤΕ. Αν κάποιος δυσχεραίνει τη δραστηριοποίηση κι άλλων ιδιωτών στην τηλεφωνία (προκειμένου να παραμείνουν τα προνόμια για τους σημερινούς «παίκτες»), δεν είναι πολύ χειρότερος από το να θέλει «μέσα» κι άλλους ιδιώτες, σε βάρος πάντα του δημόσιου δικτύου.

Να σημειωθούν και τα εξής: Για τη θέση ακούγεται το όνομα του σημερινού αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη. Ταυτόχρονα, πρόεδρος της ΟΤΕ International (της θυγατρικής που εποπτεύει τις διεθνείς επενδύσεις του ΟΤΕ) και πρόεδρος του ρουμάνικου Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών που ελέγχει ο ΟΤΕ, διατηρεί καλές σχέσεις με το εποπτεύον υπουργείο. Το ίδιο το σημερινό του πόστο έχει τη σημασία του καθώς, διατηρεί επαφές με τους προμηθευτές του ΟΤΕ. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι όπου πηγαίνει ο ΟΤΕ στο εξωτερικό, φέρνει μαζί και τους προμηθευτές του. Στους διαδρόμους του Οργανισμού ακούγεται και το όνομα του Αννινου, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Intracon, «παρά τω προέδρω.»

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες. Μάλλον τέλη Ιούνη, οπότε συνέρχεται και η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ