Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ιδιωτικοποιείται η διαδικασία των πρακτικών

Την αντίθεσή της εκφράζει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων

Ενας ουσιαστικός τομέας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση πρακτικών, περνάει στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ετσι, ακόμη και σ' έναν από τους τελευταίους χώρους, όπου δεν είχαν εισέλθει οι ιδιωτικές εταιρίες, αυτός της Δικαιοσύνης, τώρα πλέον ο ιδιωτικός τομέας «βάζει πόδι» και στην πλέον ευαίσθητη κρατική λειτουργία, στο πεδίο της Θέμιδας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού και σε εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η μαγνητοφώνηση και η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών στις δίκες θα γίνεται από ιδιωτική εταιρία με δικά της μέσα και δικό της προσωπικό. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πέντε χρόνια και το κόστος της 3.750.000.000 δραχμές. Να σημειωθεί ότι χτες έληγε η προθεσμία για να καταθέσουν οι ιδιωτικές εταιρίες τις προσφορές τους.

Τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου για προχειρότητα και πως προχωρεί στην ανάθεση των πρακτικών στους ιδιώτες «χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς διασφάλιση της στοιχειώδους υποδομής σε αίθουσες, τεχνικά μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της δικαστικής διαδικασίας».

Η Ομοσπονδία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σ' αυτή τη διαδικασία γιατί:

  • Δε διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα στην τήρηση των πρακτικών και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυτή γίνεται από μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους που απολαμβάνουν των εγγυήσεων που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων. Το έλλειμμα αυτό, επισημαίνει η Ομοσπονδία, δεν καλύπτεται με την «πρόβλεψη» της προκήρυξης ότι η απομαγνητοφώνηση, την οποία θα κάνει ο υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρίας, θα γίνεται παρουσία του γραμματέα του δικαστηρίου.
  • Η εξάρτηση των δικαστηρίων από μια ιδιωτική εταιρία, η οποία με δικά της μέσα και δικό της προσωπικό παρεμβάλλεται στην κυριότερη διαδικασία της δίκης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ακώλυτη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
  • Η προσωρινότητα της εγκατάστασης του συστήματος με τεχνικά μέσα που θα αποτελούν ιδιοκτησία της ιδιωτικής εταιρίας και με προσωπικό που θα είναι εξαρτημένο από αυτή δεν είναι η προσφορότερη λύση.
  • Επιβάλλεται «οικονομία στη δίκη», αφού, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα υπάρχει ανώτατο όριο ακροαματικής διαδικασίας 25.000 ώρες το χρόνο για το σύνολο των δικαστηρίων της χώρας!

Οι δικαστικοί υπάλληλοι προτείνουν να ανασταλεί η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τουλάχιστον, στο μέρος που αφορά στη μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και να συγκροτηθεί επιτροπή από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, η οποία μέσα σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία των Δικαστικών Υπαλλήλων προτείνει:

  • Να υπάρξει μόνιμη εγκατάσταση συστήματος μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών που θα ανήκει στο δικαστήριο.
  • Την πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού. Μάλιστα, στη διαδικασία της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως τυφλοί, εξειδικευμένοι σ' αυτό το αντικείμενο (Ηδη έχουν γίνει επαφές με συλλόγους τυφλών και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τέτοιες εξειδικεύσεις).
  • Επέκταση της μαγνητοφώνησης σε όλες τις διαδικασίες της δίκης (πολιτικές και ποινικές) και διασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ