Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνθλίβονται από τη φτώχεια 48 χώρες

Τραγικά τα στοιχεία έκθεσης της «Γιούνισεφ» για την κατάσταση των 48 Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών του κόσμου. Ενα στα έξι παιδιά πεθαίνει πριν κλείσει τα πέντε του χρόνια...

Associated Press

Εκθεση - καταπέλτης για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (Λ.Αν. Χ.) του κόσμου (συνολικά είναι 48) παρουσίασε η «Γιούνισεφ», επισημαίνοντας ευθύς εξαρχής ότι «οι χώρες αυτές έχουν συνθλιβεί από το βάρος της μεγάλης φτώχειας, του εξωτερικού τους χρέους και από την επιδημία του Εϊτζ» και ότι «τα παιδιά στις χώρες αυτές παραμένουν ανάμεσα στα περισσότερο ευάλωτα σε όλο τον κόσμο». Ωστόσο και τα συνολικότερα στοιχεία που δίνονται με αυτή την έκθεση (αφορούν την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση, τη θέση της γυναίκας και τα δικαιώματα) είναι κυριολεκτικά απογοητευτικά. Το χειρότερο, βέβαια, στην όλη ιστορία είναι πως δε διαφαίνεται καμία διάθεση αυτά τα δεδομένα να ανατραπούν...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούνισεφ» στις χώρες αυτές, ένα στα έξι παιδιά πεθαίνει πριν από τα πέντε του χρόνια, όταν στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό αυτό είναι 1 στα 14, και στις βιομηχανικές μόλις 1 στα 167! Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά, πάλι κάτω των πέντε χρόνων, πεθαίνουν κάθε χρόνο από προλαμβανόμενες αιτίες, όπως η διάρροια, οι οξείες πνευμονικές παθήσεις, η ελονοσία και άλλες ασθένειες, που χρόνια τώρα σε άλλες χώρες του κόσμου προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Επίσης, στις Λ. Αν. Χ. σχεδόν το 40% των παιδιών είναι λιποβαρή, το 39% των ανθρώπων συνολικά δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό (στις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό αυτό είναι 19%), ενώ 11 απ' τις 48 Λ. Αν. Χ. παρουσίασαν αντιστροφή στο προσδόκιμο επιβίωσης, κυρίως εξαιτίας του Εϊτζ που ήδη έχει αφήσει 13,2 εκατομμύρια ορφανά παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Οσον αφορά την εκπαίδευση, μόνο το 58% των παιδιών στις χώρες αυτές εγγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έναντι 85% στις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Υψηλό είναι και το ποσοστό των ενήλικων αναλφάβητων γυναικών, φτάνει το 56%.

Η παιδική εργασία - αναπόφευκτο είναι - αγγίζει πολύ υψηλά ποσοστά. Συγκεκριμένα τα εργαζόμενα παιδιά στις Λ. Αν. Χ. υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν στο 20% με 25% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ προσπάθειες να σταματήσει η παιδική εργασία σε πολλές περιπτώσεις - κι αυτό είναι το τραγικό - συνήθως οδήγησαν σε χειροτέρευση της κατάστασής τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το εξής στοιχείο: Μεταξύ του 1990 και του 1998, 20 απ' τις 48 Λ. Αν. Χ. επλήγησαν από βίαιες συρράξεις.

Τέλος, όσον αφορά τα στοιχεία που δίνει η «Γιούνισεφ» για την οικονομία των χωρών αυτών:

  • Το χάσμα του μέσου εισοδήματος μεταξύ των Λ. Αν. Χ. και των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών διευρύνθηκε στη δεκαετία του 90'. Από 4,5/1 το 1990, έφτασε στο 5,2/1 το 1999.
  • Περίπου το 14% των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών αυτών πηγαίνουν στις αμυντικές δαπάνες και 20% - 30% στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.
  • Οι αφρικανικές Λ. Αν. Χ. παραμένουν ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Από τις 22 Λ. Αν. Χ., των οποίων οι οικονομίες έμειναν στάσιμες ή επιδεινώθηκαν, οι 19 ήταν στην Αφρική.
  • Από τις 48 Λ. Αν. Χ. οι 30 χαρακτηρίζονται ως «υπερχρεωμένες φτωχές χώρες». Τέλος, ο μέσος όρος αύξησης του πληθυσμού στις Λ. Αν. Χ. είναι 2,5% διπλάσιος των υπολοίπων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ