Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με μπούσουλα τις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το κεφάλαιο

Την ιδιοποίηση και εφαρμογή μέρους του προγράμματος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που έχουν προτείνει η τρόικα και ο ΟΟΣΑ, πρόταξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Ταυτόχρονα, ασκώντας κριτική στα μνημόνια αλλά από τη σκοπιά του κεφαλαίου, επισήμανε πως «ακόμη και νεοφιλελεύθεροι τραπεζίτες της Wall Street ή του Σίτι του Λονδίνου συμφωνούν. Κρίνουν την πολιτική στην οποία εμμένει η ΕΕ, αδιέξοδη και μισανθρωπική».

«Η υπόθεση των μεταρρυθμίσεων έχει χαθεί. Ιδίως, όταν ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει γεννηθεί εδώ, αλλά έχει έρθει με email ή φαξ από την Ουάσιγκτον, από το ΔΝΤ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας, έτσι, τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, παρείχε νέες διαβεβαιώσεις στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για το γεγονός ότι ο πυρήνας των μέτρων που περιλαμβάνονται στα μνημόνια θα παραμείνει σε ισχύ και στην «επόμενη μέρα» και μάλιστα σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Στην ομιλία του, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε και τα παρακάτω:

«Ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, ούτε εσείς θα απαιτήσετε την τυφλή εφαρμογή του, λες και δεν έγιναν εκλογές». Σε αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, συνοψίζεται η κυβερνητική πρόταση προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ).

Εκανε λόγο για νέες «βαθιές μεταρρυθμίσεις», και μάλιστα σε συνδυασμό με το «70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε ως απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν».

Να συμφωνήσουμε και να ελεγχόμαστε...

Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Εχουμε άλλες 18 λαϊκές εντολές» (εννοεί τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης) (...) «όμως μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε μερικές εβδομάδες να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Ζητάμε χρόνο να καταθέσουμε προτάσεις και η δική μας εντολή έχει την ίδια αξία και δυναμική όπως των υπολοίπων». Δηλώνοντας ευθαρσώς ετοιμότητα για παραπέρα υποχωρήσεις, που άλλωστε είναι επιβεβλημένες με βάση το αντιλαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η συγκυβέρνηση κατά την περίοδο που θα ισχύει το πρόγραμμα - γέφυρα δεσμεύεται ότι «δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα καταθέσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Αύριο έρχεται ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Μιγκέλ Ανχελ Γκουρία, για να μας βοηθήσει στην κατάρτιση μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαρμογή τους». Θυμίζουμε μόνο ότι ο ΟΟΣΑ είχε συνεισφέρει και στην προηγούμενη κυβέρνηση με την περίφημη «εργαλειοθήκη» της, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Οσον αφορά το τέλος της τρόικας σημείωσε: «Οταν λέω τρόικα δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που μετέχουμε. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται εδώ με αποικιοκρατική λογική. Και αυτό τελείωσε». Διευκρινίζοντας ότι η συγκυβέρνηση ανέχεται την εποπτεία και τον έλεγχο από τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς αλλά όχι από τους υπαλλήλους τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ