Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες ενόψει και της επίσκεψης στη Μόσχα

Οι «στρατιωτικές διευκολύνσεις» που υπόσχεται η Λευκωσία προκαλούν αντιδράσεις

«Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει για όσα την αφορούν. Η συμφωνία με τη Ρωσία αφορά ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχομένως παραχώρηση κάποιων πρόσθετων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη Βρετανία». Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στη Μόσχα, στα τέλη του μήνα.

Η δήλωσή του έγινε μετά από σχόλιο που έκανε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ρικ Τοντ, ο οποίος ανέφερε όλο νόημα ότι η Λευκωσία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της την κοινή θέση που έχει η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα, ο Τοντ έθεσε θέμα «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και επανέφερε το ζήτημα της διεξαγωγής απευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης υποστήριξε χτες ότι η προσφορά «διευκολύνσεων» είναι «καθαρά μη στρατιωτικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή εφόσον προκύψει ανάγκη».

Ωστόσο, εδώ και καιρό, η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό πως επιδιώκει ανοιχτούς «διαύλους» με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αν και καλλιεργεί την προσδοκία ότι αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του κυπριακού λαού, η εμπειρία μαρτυρά ότι κάθε «αξιοποίηση» ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αφορά μόνο την προώθηση μονοπωλιακών σχεδιασμών, ενώ για τους λαούς συνεπάγεται βαθύτερη εμπλοκή σε «κόντρες» εχθρικών και επικίνδυνων για αυτούς συμφερόντων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη στη Μόσχα αναμένεται να δώσει νέα ώθηση σε διεργασίες που ήδη ξεδιπλώνονται με επίκεντρο (αλλά όχι μόνο) την Ανατολική Μεσόγειο. Τον Ν. Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ αναμένεται η υπογραφή τουλάχιστον δέκα διακρατικών συμφωνιών. Εκτός από το Κυπριακό, στο τραπέζι θα βρεθεί η αμυντική αλλά και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, σε κλάδους όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός.

Με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και αρχηγούς κυβερνήσεων, όπως τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Επίσης, είναι πιθανόν να συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ, αντίστοιχα. Οι συναντήσεις θα γίνουν ενώ η Λευκωσία δηλώνει προσηλωμένη στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, με το υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξει υπέρβαση στις δημόσιες δαπάνες κατά το τρέχον έτος και ότι σκοπός είναι η παραμονή στο πλαίσιο του «προγράμματος προσαρμογής».

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και περιμένουν στο τραπέζι, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους και των Τουρκοκυπρίων ως μητέρα - πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη.

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μπορούν να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις και σχολιάζοντας την κατάθεση στεφανιού που έκανε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος στα Ιμια είπε: «Το θέμα είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση. Υπάρχουν συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ