Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν κατακτάται με διαπραγματεύσεις στην ΕΕ

Eurokinissi

Η κυβέρνηση λέει ότι ο λαός αισθάνεται ότι είναι αξιοπρεπής τώρα γιατί υπάρχουν «περήφανες» και «αγωνιστικές» διαπραγματεύσεις. Υπάρχει ένα τέτοιο αίσθημα στο λαό, το βλέπουμε και εμείς. Είναι καθαρό, όμως, για εμάς ότι η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με καμία κυβερνητική επιλογή, πολύ περισσότερο με τις «αγωνιστικές» διαπραγματεύσεις που κάνετε στην ΕΕ. Η λαϊκή αξιοπρέπεια είναι ανεξάρτητη με το πόσο υποφέρει ο λαός; Οχι, ο λαός δεν χάνει την αξιοπρέπειά του λόγω λιτότητας. Την κατακτά, την επανακατακτά στο βαθμό που συνειδητοποιεί πως ό,τι παράγεται και ό,τι υπάρχει σε αυτόν τον τόπο, του ανήκει και πρέπει να το πάρει, πρέπει να βάλει προοπτική να το πάρει. Σε αυτόν το δρόμο κατακτά ο λαός την αξιοπρέπειά του. Δεν μπορεί να κατακτά την αξιοπρέπειά του είτε γεμίζοντας τις πλατείες με τυφλή διαμαρτυρία είτε γεμίζοντας τις πλατείες ως χειροκροτητής της κυβέρνησης.

Δεν θα σας κατηγορήσουμε ότι κάνετε κωλοτούμπες. Το πρόγραμμά σας προεκλογικά ήταν καθαρό. Εμείς το είχαμε χαρακτηρίσει αντεργατικό, αντιλαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό σε συνθήκες κρίσης και προσπάθειας η διέξοδος να γίνει υπέρ του κεφαλαίου, υπέρ των καπιταλιστών, επενδυτών, κ.λπ. Βεβαίως, το είχατε περιβάλει με ορισμένα συνθήματα εμπορίας ελπίδων, λαϊκής παραπλάνησης. Τώρα το απογυμνώσατε από τα συνθήματα, αλλά με συνέπεια παλεύετε το πρόγραμμά σας.

Εχει λάθος η ΝΔ που σας κατηγορεί για κρατισμό. Κρατική παρέμβαση χρειάζεται σε συνθήκες διεξόδου από την κρίση, γιατί πρέπει να ρυθμίσει την κατανομή της χασούρας ή της νέας κερδοφορίας ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Παραδείγματος χάρη, δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση αν αυξήσετε την κρατική παρέμβαση στον ΟΛΠ και μοιράσετε σε περισσότερους καπιταλιστές τα μερίδια ή αν αυξήσετε κατά κάτι τα τέλη διέλευσης στον αγωγό του αζέρικου φυσικού αερίου. Τέτοιες οριακές μεταβολές με τη βοήθεια της κρατικής παρέμβασης μπορείτε να πετύχετε. Δεν αλλάζει, όμως, σε τίποτα την πολιτική σας, αυτή που είναι και την έχουμε πει.

Ακρως επικίνδυνη για τους λαούς η στρατηγική ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ηταν πολύ φτωχές οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή Μαγκρέμπ, στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακούσαμε μόνο ότι οι ανθρωπιστικές αποστολές που κάνει το ΝΑΤΟ και ο στρατιωτικός βραχίονας της ΕΕ δεν είχαν αποτελέσματα. Αυτό είναι το πρόβλημα; Δεν ήταν ιμπεριαλιστικές; Δεν ήταν επιθετικές, εκβιαστικές, τρομοκρατικές και στρατιωτικές;

Η ΕΕ - λέει - πρέπει να αποκαταστήσει τις αρχές της ίδρυσής της. Με αυτές τις αρχές πρωτοστάτησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με αυτές σήμερα ευρωπαϊκά στρατεύματα - δεν έχει σημασία αν πήρε απόφαση η Γαλλία ή αν η ΕΕ έδωσε την ευχή της - πρωτοστατούν στην ακόμα βαθύτερη διείσδυση στην Αφρική. Η πολιτική αυτή, πέραν του ότι είναι ταξικά αντιλαϊκή και αντεργατική, είναι απολύτως επικίνδυνη.

Εσείς νομίζετε ότι αν στηριχτείτε στη Γαλλία, στην Ιταλία και τις ΗΠΑ, θα πάρετε κάτι παραπάνω από αυτό που θα έπαιρνε η ΝΔ. Συνήθως, τέτοιες κυβερνήσεις, όταν πηγαίνουν στις πλάτες είτε του ενός είτε του άλλου ιμπεριαλιστή, μετατρέπονται σε κυβερνήσεις - πιόνια, ανεξαρτήτως αν ήταν αυτή η επιλογή τους. Πείτε μου. Ολη η Ιστορία του 20ού αιώνα έχει ή δεν έχει κυβερνήσεις - πιόνια; Οχι αποικίες, όπως λέτε, αλλά κυβερνήσεις - πιόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεστε.

Ο κ. Καμμένος έκλαψε για τους δύο νεκρούς πιλότους, που πέθαναν άδικα, βέβαια, στη Μαδρίτη, γιατί - λέει - έπεσαν στο καθήκον της υπεράσπισης της άμυνας της χώρας. Πήγε για την άμυνα της Ελλάδας στη Μαδρίτη ή πήγε για τη συνεκπαίδευση για επιθέσεις στην Αφρική; Γιατί να μη σας συνδράμει ο Ομπάμα; Μήπως του είπατε ότι δεν θέλετε τη Σούδα, το Ακτιο και τον Αραξο, που ξέρουμε ότι αυτά κάνουν την Ελλάδα προγεφύρωμα ακόμα και κατά των Παλαιστινίων, ότι μέσα από εκεί και στα χωρικά ύδατα επανεξοπλίζονται οι Ισραηλινοί και άλλες δυνάμεις που επιτίθενται;

Ολοκληρώνω, λέγοντας ότι αισθάνθηκα μεγάλη αγανάκτηση το πρωί όταν ο Μανώλης Γλέζος βγήκε και είπε ότι η ομιλία Τσίπρα είναι το γράμμα του Ζαχαριάδη του 1940. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι «η μυλωνού βάζει τον άντρα της στην ίδια μοίρα με τους πραματευτάδες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση στο τελευταίο στάδιο του παιχνιδιού (2012-01-15 00:00:00.0)
Πώς να κερδίζεις χώρο στη σκακιέρα (2010-12-05 00:00:00.0)
Τι συμφέροντα υπερασπίζεται ο ΟΗΕ; (2003-04-12 00:00:00.0)
Φινάλε με βασιλιάδες και πιόνια (2002-08-04 00:00:00.0)
Ο πιο σίγουρος δρόμος (1996-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ