Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρωτοστατεί στα σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο

Συνέχεια στους ευρύτερους σχεδιασμούς συνδιαχείρισης του Αιγαίου, με το «βολικό» πρόσχημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, λίγο πριν μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τους διακινητές». Επίσης, σημείωσε το ρόλο της Τουρκίας, στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεθαύριο Κυριακή, σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «ανακοπή των προσφυγικών ροών», ενώ υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ξεκινήσει παζάρι με την Τουρκία, στο πλαίσιο των λεγόμενων ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προωθεί και η τουρκική αστική τάξη, καθώς η ένταξή της στην ΕΕ εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα στην εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού.

Η Αγκ. Μέρκελ, εξάλλου, προδιαγράφοντας και τη στάση της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έθεσε το ζήτημα του Κανονισμού του Δουβλίνου (που στέλνει τους λεγόμενους «παράνομους» μετανάστες στη χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ, κάτι που μετατρέπει και την Ελλάδα σε αποθήκη ξεριζωμένων ταλαιπωρημένων ανθρώπων), λέγοντας ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δε λειτουργεί με το λεγόμενο Frontex. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί είναι «απογοητευτική η ανταπόκριση από πολλά κράτη - μέλη» σε ό,τι αφορά τη στήριξη αυτής της υπηρεσίας με προσωπικό. Την ίδια δυσαρέσκεια εξέφρασε για το ότι άλλες χώρες δεν ανταποκρίνονται όσο η Γερμανία στη δημιουργία των λεγόμενων «hot spots» (κέντρα υποδοχής και καταγραφής, όπου θα γίνεται η διαλογή των προσφύγων). Κατέληξε λέγοντας ότι η «προσφυγική κρίση αποτελεί μια δοκιμασία για την Ευρώπη». Βεβαίως και η Αγκ. Μέρκελ συγκαλύπτει ότι οι ξεριζωμένοι είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που και η ίδια υπηρετεί.

Στο παζάρι με την Τουρκία και ο Δ. Αβραμόπουλος

Το δικό του ρόλο στο παζάρι με την Τουρκία παίζει και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από προχτές στη γειτονική χώρα. Την Τετάρτη 14/10, μίλησε στο Διεθνές Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών, Φ. Σινιρλίογλου, τον υπουργό Εσωτερικών, Σελαμί Αλτινόκ και την υφυπουργό των ΗΠΑ για ζητήματα Μετανάστευσης, Αν Κλερ Ρίτσαρντ, ενώ χτες συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, είπε στην ομιλία του στο Φόρουμ ότι «η Ευρώπη στέκεται δίπλα στην Τουρκία, στον κοινό μας αγώνα εναντίον όσων έχουν κηρύξει ένα βάρβαρο πόλεμο, έναν πόλεμο μίσους εναντίον της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων αξιών. Η Τουρκία ενάντια στον πόλεμο για την τρομοκρατία δεν είναι μόνη της. Ο ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος στέκεται δίπλα της. Πρέπει να ενώσουμε και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να υπερασπιστούμε τις αξίες και τους πολίτες μας. Η τρομοκρατία δε θα κυριαρχήσει στο τέλος. Η ελευθερία της δημοκρατίας θα νικήσει». Και όλα αυτά λέγονται ενώ και η ΕΕ και η Τουρκία στήριξαν τη λεγόμενη «αντιπολίτευση» και τους εγκληματίες τζιχαντιστές στη Συρία, όπως και παλιότερα σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Λιβύη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας απειλεί να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, αφού ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την ανέγερση του φράχτη. Η πολιτική απόφαση εξαρτάται - όπως δηλώνεται - και από τις συνομιλίες που θα έχει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Πάντως, ο Ορμπαν δεν παρέλειψε να θέσει ζήτημα φύλαξης στα νότια σύνορα, προτείνοντας να συμφωνηθεί «το σφράγισμα των ελληνικών συνόρων».

Χτες, επίσης, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 118 πτώματα, έπειτα από την 4μηνη υποβρύχια επιχείρηση στο ναυάγιο ενός αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε τον Απρίλη ανοιχτά της Λαμπεντούζα, προερχόμενο από την Αφρική, το οποίο φέρεται να μετέφερε γύρω στους 800 ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ