Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Η προσοχή που δίνεται στις εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, η εξέχουσα σοβαρότητα αυτών των διενέξεων, έχει αποτέλεσμα πολλές χώρες στην περιοχή να ωθούνται να ζητούν την αύξηση της συνεργασίας τους στο πεδίο της ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ. Η «ασφάλεια» της περιοχής θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχουν σε λίγες μέρες στη Μαλαισία τα μέλη της Ενωσης Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και των βασικών τους «εταίρων», συμπεριλαμβανομένων των Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Το κυβερνών κόμμα Γενί Αζερμπαϊτζάν («Νέο Αζερμπαϊτζάν») εξασφάλισε τις 71 από τις 125 έδρες της επόμενης Βουλής, στις εκλογές της Κυριακής. Το κόμμα του Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, δέχεται τις επικρίσεις για «χαλκευμένη εκλογική διαδικασία» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατικών Δυνάμεων, το Μουσάβατ («Ισότητα») και το Δημοκρατικό Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν, που καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικά άλλοι υποψήφιοι. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν στο 55,7%, από ένα εκλογικό σώμα 5,5 εκατομμυρίων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από επίθεση που σημειώθηκε προχτές σε μεγάλο ξενοδοχείο της σομαλικής πρωτεύουσας. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Αλ Σεμπάμπ». Το BBC ανέβαζε τους νεκρούς σε 15, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς ένα βουλευτή. Μετά από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, ισλαμιστές μπήκαν στο κτίριο και ακολούθησαν μάχες.

ΡΙΑΝΤ.-- Το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's» να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της χώρας. Ο οίκος υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο επικαλούμενος τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

ΡΩΜΗ.-- Σε πρόωρες δημοτικές εκλογές οδηγείται η Ρώμη την ερχόμενη άνοιξη, μετά την παραίτηση είκοσι έξι δημοτικών συμβούλων (19 από την παράταξη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος που πλειοψηφούσε και στο δήμο). Είχε προηγηθεί η απόφαση του δήμαρχου, Ινιάτσο Μαρίνο, να ανακαλέσει την παραίτηση που υπέβαλε στις 12 Οκτώβρη, μετά από την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο Μαρίνο αντέδρασε μιλώντας για «πισώπλατα μαχαιρώματα», αλλά ο επικεφαλής του PD, πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, αντέτεινε ότι «δεν υπήρξε καμία συνωμοσία... Ηταν απλώς ένας δήμαρχος που έχασε την επαφή με τους ανθρώπους του, με την πόλη του».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η ρουμανική κυβέρνηση, στη μνήμη των 27 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σ' ένα νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι όταν ξέσπασε πυρκαγιά. Ηταν σε εξέλιξη συναυλία που συνοδευόταν από πυροτεχνήματα. Συνολικά τραυματίστηκαν 184, αφού υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 νέοι ποδοπατήθηκαν, προσπαθώντας να φτάσουν στη μοναδική και πολύ μικρή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έξοδο κινδύνου. Ολα δείχνουν ότι δεν πληρούνταν βασικοί κανόνες ασφαλείας, είναι χαρακτηριστικό πως το μαγαζί στεγαζόταν στο υπόγειο πρώην εργοστασίου υποδημάτων. Οι ιδιοκτήτες, ακόμα, δεν είχαν άδεια για χρήση πυροτεχνημάτων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από την κατάρρευση κτιρίου στο οποίο γίνονταν έργα στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας. Το δυστύχημα έγινε σε κτίριο που είχε ανεγερθεί τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ. Σε πλάνα που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, φαίνονται πυροσβέστες να ψάχνουν με γυμνά χέρια στα συντρίμμια για επιζώντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για συναινετική κυβέρνηση (2013-04-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-03-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-09-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-06-26 00:00:00.0)
«Προσωπική ήττα» για Μπερλουσκόνι (2005-04-06 00:00:00.0)
Αλλος για Ουάσιγκτον κι άλλος για Μόσχα τράβηξε... (2003-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ