Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Σε λίγες μέρες, το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία, κάτω από το σύνθημα: «Να παγκοσμιοποιήσουμε την πάλη για ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών υπάρχει για περισσότερα από 50 χρόνια. Σ' αυτά, δεκάδες χιλιάδες νέοι από κάθε γωνιά σχεδόν του κόσμου συγκεντρώνονται κάτω από το σύμβολο της ειρήνης, της φιλίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Πώς όμως ξεκίνησε αυτός ο θεσμός;

Βγαίνοντας από τη φωτιά και τη φρίκη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, η νεολαία της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου αισθάνεται εντονότερα παρά ποτέ την ανάγκη για παγκόσμιο συντονισμό του νεολαιίστικου κινήματος στον αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, στην πάλη για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς πείνα και πόλεμο, για μια δίκαιη κοινωνία.

Ετσι με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νεολαίας που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις νεολαίες των χωρών των Συμμάχων, συγκλήθηκε στο Λονδίνο, το Νοέμβρη του 1945, η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νεολαίας. Στη συνδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 63 χώρες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αντιπροσωπεία της ΕΠΟΝ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης αποφασίστηκε η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με στόχο «τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων του νεολαιίστικου κινήματος στον αγώνα για την ειρήνη, την ανεξαρτησία των λαών, τη δημοκρατία και την πρόοδο, για την προώθηση των δικαιωμάτων της νεολαίας».

Η ΠΟΔΝ, στην προσπάθεια να βρει έναν τρόπο κοινής δράσης, που να συνδυάζει και την πολιτική και την πολιτιστική δραστηριότητα της νεολαίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας στην Πράγα το καλοκαίρι του 1947.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ