Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Καλά κρατεί το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας

Ατυπη υπουργική συνάντηση με κύριο θέμα το Προσφυγικό και την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας πραγματοποιείται σήμερα στο Αμστερνταμ, με τη συμμετοχή και του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ.

Το περασμένο Σάββατο, βρέθηκαν στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ολλανδίας και Σλοβακίας, Μπερτ Κέντερς και Μίροσλαβ Λάιτσεκ, αντίστοιχα, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γαλλίας και Πορτογαλίας, Αρλέμ Ντεζίρ και Μαργαρίτα Μάρκες, που συναντήθηκαν με τον Μποζκίρ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της σημερινής συνάντησης. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το Προσφυγικό. Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας (που εκτελεί χρέη προέδρου στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο) διευκρίνισε πως συζητήθηκαν και ζητήματα οικονομίας, Ενέργειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι των δύο πλευρών είναι πολύ ευρύτερο. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφερόταν πως θα συζητιούνταν και οι «τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «βασικό στόχο ΕΕ - Τουρκίας» την «παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης», συμπληρώνοντας πως «έχουμε έναν "οδικό χάρτη" όσον αφορά το θέμα» αλλά και ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις «έχουν κερδίσει μια νέα ορμή και διανύουμε μια εντατική διαδικασία».

Στο μεταξύ, την ικανοποίηση του Βερολίνου για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφέροντας «ως ενδιάμεση αξιολόγηση» ότι «οι εξελίξεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη νέα επίθεση καταστολής σε βάρος των προσφύγων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, πέταξε το μπαλάκι... στους ίδιους, καλώντας τους να μην επιχειρούν «επικίνδυνες και παράτυπες διαδρομές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ