Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ενστάσεις» από μερίδες του κεφαλαίου

Ενισχύουν τους αντιλαϊκούς εκβιασμούς, διεκδικούν μεγαλύτερα φοροπρονόμια...

«Οι αντοχές που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η ελληνική οικονομία κινδυνεύουν να εξαντληθούν», αναφέρει ο ΣΕΒ στο «μηνιαίο δελτίο» του, λέγοντας ότι «είναι αναγκαία η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η εφαρμογή μιας συνεπούς αναπτυξιακής πολιτικής και ο περιορισμός των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση». Ενισχύουν, δηλαδή, και οι βιομήχανοι τον εκβιασμό για την άμεση προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, διεκδικώντας παράλληλα νέα φοροπρονόμια, στο όνομα της «αναπτυξιακής πολιτικής».

Ταυτόχρονα, εντοπίζουν σειρά από «αβεβαιότητες» για τις προοπτικές της οικονομίας, που αποτυπώνονται κυρίως στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αναιμική αύξηση της απασχόλησης, «την ώρα που οι επικείμενες αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές των συντάξεων, αυξάνουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις».

Οι εγχώριοι βιομήχανοι κάνουν ειδική αναφορά στη ναυτιλία, ο τρόπος φορολόγησης της οποίας βρίσκεται στα παζάρια με το «κουαρτέτο». Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουν στη «μεγάλη και μόνιμη από το καλοκαίρι του 2015 υποχώρηση των εισπράξεων από τις μεταφορές, ιδίως από τη ναυτιλία, λόγω της πτώσης των ναύλων αλλά και λόγω των capital controls», ενώ επισημαίνουν ότι η χωρητικότητα των ελληνικών εμπορικών πλοίων παρουσιάζει υποχώρηση τον Γενάρη του 2016 για 6ο συνεχόμενο μήνα.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), εστιάζει στις «καταστρεπτικές συνέπειες» από ενδεχόμενη πρόσθετη φορολόγηση σε κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η επιβολή επιπλέον φόρου στις ελληνικές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον φόρο»...

Την καθιέρωση «σταθερού φορολογικού καθεστώτος» και την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα ζητά από την κυβέρνηση, η διοίκηση της «Παπαστράτος», θυγατρική της «Philip Morris» στην Ελλάδα. «Η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης να αφήσει σταθερή τη φορολογία των καπνικών, έχει συμβάλει στη σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς, παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες», αναφέρεται χαρακτηριστικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ