Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναυάγιο με νεκρούς

Από κινητοποίηση μεταναστών στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων

Eurokinissi

Από κινητοποίηση μεταναστών στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων
Ενα ακόμα ναυάγιο με πρόσφυγες σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Πλαστική λέμβος με τουλάχιστον 15 άτομα ανατράπηκε, βορειοανατολικά της Σάμου, με αποτέλεσμα να πνιγούν 5 άτομα - τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί. Αλλα πέντε άτομα διασώθηκαν (δύο γυναίκες, ένα παιδί και δύο άνδρες), ενώ αναζητούνται τουλάχιστον 4, σύμφωνα με την εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που μπήκαν στην πλαστική λέμβο στα παράλια της Τουρκίας. Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες, αλλά και τα θύματα ήταν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Εξάλλου, σε φυλακές οδηγούν οι τουρκικές αρχές όσους μετανάστες διώχνονται από τα ελληνικά νησιά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Euronews», που βιντεοσκόπησε τη διαδρομή περίπου 325 μεταναστών που επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία. Οι μετανάστες οδηγούνταν με λεωφορεία σε φυλακή στο Πεχλιβανκόι. Το ίδρυμα στο οποίο κλείνονται, φυλάσσεται από αστυνομικούς. Είναι κλειδωμένοι μέσα, δίχως τη δυνατότητα εξόδου και τα παράθυρα στα κελιά τους είναι ασφαλισμένα με κάγκελα.

Αλλοι 72 μετανάστες διώχτηκαν χτες από τη χώρα μας μέσω του μεθοριακού περάσματος των Κήπων του Εβρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας. Πρόκειται για 71 υπηκόους Πακιστάν και έναν από το Μπαγκλαντές. Συνολικά 53.117 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Σε δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά επιβιβάστηκαν νωρίς χτες το μεσημέρι περίπου 645 άτομα, στην πλειονότητά τους οικογένειες Σύρων προσφύγων, που θα «φιλοξενηθούν» εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο κέντρο αναμενόταν να μεταφερθούν περίπου 800 άτομα. Σε πρώτη φάση, θα γίνει προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε2 στον Πειραιά, στον οποίο βρίσκονται 1.350 πρόσφυγες. Θα ακολουθήσει η πέτρινη αποθήκη, όπου βρίσκονται 1.000 άτομα και, τέλος, ο επιβατικός σταθμός της Ε1, όπου μένουν 2.150 άτομα.

Σε πρόσθετα έργα, με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του hot spot της ΒΙΑΛ, προχωρά από χτες το πρωί ο Δήμος Χίου, με τη συνεργασία της 96 ΑΔΤΕ. Οπως καταγγέλλεται, κάθε βράδυ «άγνωστοι» πλησιάζουν την εγκατάσταση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βόρεια τάφρο του κάστρου και πετάνε στους πρόσφυγες πέτρες. Παράλληλα, από το Δήμο Χίου θα υπάρξει προσπάθεια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του χώρου, κύρια στον τομέα της ύδρευσης (σ.σ. σήμερα οι έγκλειστοι πίνουν νερό από πομόνες, αφού έχει χαλάσει το μηχάνημα όσμωσης νερού) ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μέσα στη ΒΙΑΛ μικρό παντοπωλείο.

Τέλος, υπό κατάληψη ήταν το Σάββατο η Εθνική οδός Λάρισας - Τρικάλων (17ο χλμ), καθώς περίπου 500 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι αποχώρησαν από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, παρέμεναν στο οδόστρωμα. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Τελικά, επιβιβάστηκαν σε 10 λεωφορεία 484 πρόσφυγες για να μεταφερθούν σε καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ