Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Διεργασίες και κριτική με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία, προς σύμπηξη ενός υπολογίσιμου τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης, με άξονες την «κεντροαριστερά» και το «κέντρο». Σε μια τέτοια βάση, Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης απορρίπτουν εκλογές και προκρίνουν νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα Βουλή, με ζητούμενο να προωθηθούν χωρίς παραπέρα «καθυστερήσεις» τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρώτη «αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου.

Ενδεικτικά, όπως είπε η Φ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», «ζητώ να παραιτηθεί η κυβέρνηση και προτείνω τη λύση να τη δώσει η Βουλή», διότι, όπως ισχυρίζεται, «εκείνο που διαπιστώνεται καθημερινά είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας». Προσθέτει, επίσης, πως «η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι άκρως ανησυχητική».

Παρόμοια είναι η θέση του Στ. Θεοδωράκη, που τόνισε μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Εμείς λέμε όχι τώρα εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευτεί στους δανειστές. Να χρηματοδοτηθεί η χώρα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας έρθει στη Βουλή να το πει και ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του». Παραπέρα, ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας: «Ζητάμε, μήνες τώρα, από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και σε κατάργηση των προνομίων των συντεχνιών. Αν τα είχε κάνει όλα αυτά δεν θα μιλούσαμε τώρα για νέους φόρους».

Στην ίδια συνέντευξη και εκφράζοντας προβληματισμούς μερίδας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ο Στ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την «κόντρα» με το ΔΝΤ: «Ακόμη και άνθρωποι που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα (σ.σ. στις Βρυξέλλες), αδυνατούν να κατανοήσουν το τελευταίο του ξέσπασμα εναντίον του ΔΝΤ», καθώς «όλοι ξέρουν (...) ότι το ΔΝΤ ζητάει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή λιγότερα μέτρα, και ότι η κ. Λαγκάρντ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

«Δεν καταλαβαίνουν, λοιπόν, όπως δεν καταλαβαίνω κι εγώ, γιατί ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λες και είχε απέναντί του τον Σόιμπλε, που δεν θέλει ούτε μικρότερο πλεόνασμα ούτε κούρεμα του χρέους», τόνισε.

Παζάρια, διαφωνίες και συγκρότηση «κοινής επιτροπής»

Οι εκτιμήσεις τους, βέβαια, για τις κινήσεις ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» (ή της «μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας», όπως αποκαλεί το «εγχείρημα» ο επικεφαλής του Ποταμιού) είναι για την ώρα διαφορετικές.

Η Φ. Γεννηματά σε ερώτηση για την αντίδραση του Στ. Θεοδωράκη αλλά και του Γ. Παπανδρέου για τη συγκρότηση μιας τέτοιας πολιτικής συμμαχίας, απάντησε πως «η πρωτοβουλία που πήρα στις αρχές του χρόνου έχει μεγάλη ανταπόκριση στους προοδευτικούς πολίτες που την υποστηρίζουν με θέρμη. Στη συνάντησή μου με τον κ. Θεοδωράκη έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα».

Ο δε Στ. Θεοδωράκης δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Το Ποτάμι δεν είναι αποσχισθέν τμήμα του ΠΑΣΟΚ για να μας ενδιαφέρει η επανένωσή του, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Ούτε μας ενδιαφέρει ένα ΠΑΣΟΚ plus. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία, όχι μία ένωση της κεντροαριστεράς. Κάλεσα λοιπόν την κ. Γεννηματά να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας επιτροπής με φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές, στην οποία κανένα κόμμα δεν θα έχει πλειοψηφία. Η δυναμική όσων προσέλθουν θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα. Και επειδή πολλά ακούγονται, οφείλω να το διευκρινίσω μια και καλή. Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέχουμε».

Στο διά ταύτα, πάντως, μετά από προηγούμενες διαφωνίες και παζάρια για τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν, χτες οριστικοποιήθηκε η σύνθεση της κοινής επιτροπής που στήνουν, με τη συμμετοχή 4 στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, 2 από ΔΗΜΑΡ, 1 από τις «Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», 4 από Ποτάμι, 1 από τους «ΜΕΤΑρρυθμιστές» του Σπ. Λυκούδη, 1 από τη Δράση, 1 από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» της Αννας Διαμαντοπούλου. Παραπέρα, 2 θέσεις έχουν κρατηθεί κενές για εκπροσώπους του ΚΙΔΗΣΟ, εφόσον ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Στην επιτροπή προστίθενται άλλοι 14, ως εκπρόσωποι φορέων και «πρόσωπα κοινής αποδοχής», με ενδιαφέρον στοιχείο ότι 4 προέρχονται από τη δημοτική αρχή της Αθήνας του Γ. Καμίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ