Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταγγέλλει αποφάσεις που συνυπέγραψε και εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Ειδομένη «αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση για τα τεκταινόμενα στον προσφυγικό καταυλισμό, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Α. Κόστα. Αποτινάσσοντας οποιαδήποτε ευθύνη, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «αιτία είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα», προσπερνώντας ότι αυτές τις αποφάσεις τις συνυπέγραψε η κυβέρνησή του.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε «ορισμένες ΜΚΟ», λέγοντας ότι τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα κονδύλια παρά η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ χαρακτήρισε προκλητική τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι «αποτελεί ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν μέρος του». Κάλεσε μάλιστα τις ευρωπαϊκές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς να τοποθετηθούν για τα όσα διαδραματίστηκαν.

Το Προσφυγικό ήταν ένας άξονας της κοινής διακήρυξης που υπέγραψε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Α. Κόστα. Οι δύο πρωθυπουργοί, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της ΕΕ, αναφέρουν: «Πιστεύουμε ότι η ανέγερση τειχών και φρακτών, η μονομερής και άνευ συντονισμού εφαρμογή μέτρων ή η απροθυμία συμμετοχής σε από κοινού συμφωνημένες δράσεις, όπως τα προγράμματα επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης, υπονομεύουν την αλληλεγγύη της Ευρώπης όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά τρόπο αποτελεσματικό και ανθρώπινο». Επίσης καταγράφεται η δέσμευση των δύο πρωθυπουργών να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της Διαδικασίας του Δουβλίνου έτσι ώστε οι προσφυγικές ροές να κατανεμηθούν «με δίκαιο τρόπο σε όλη την ΕΕ».

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε, τέλος, τον Α. Κόστα για τη δέσμευσή του να δεχτεί στην Πορτογαλία πρόσφυγες, πέραν όσων αναλογούν στη χώρα στη βάση των συμφωνηθέντων στην ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν.

Το Προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Α. Κόστα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος προσήψε «φοβικά σύνδρομα» στην ΠΓΔΜ λέγοντας ότι χώρες που «φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε στο ΝΑΤΟ».

Ο Α. Κόστα, απ' την πλευρά του, υπερασπίστηκε το διαμοιρασμό του βάρους στις χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα, όπως η Ελλάδα (...) θα αναλάβει όλο το βάρος. Πρέπει αυτό το βάρος να το μοιραστούμε συνολικά (...) Και φυσικά η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, καθώς αυτό το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συνδρομή της Πορτογαλίας στη ΝΑΤΟική δύναμη που επιχειρεί στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ