Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Προοδεύουν» τα παζάρια, «αυγαταίνουν» τα αντιλαϊκά μέτρα

Μια ολόκληρη βεντάλια μέτρων έντασης της φοροληστείας σε βάρος του λαού βρίσκεται στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών

Εν μέσω των ανταγωνισμών Γερμανίας και ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Παράλληλα, η «πρόοδος» στη διαβούλευση ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη, με μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο μέσω της συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών για Κοινωνική Ασφάλιση - συντάξεις, όσο και με την περαιτέρω διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Τα παζάρια βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, με ατζέντα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια, την Ενέργεια, ενώ είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις και με τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης. Τα κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα ενδεχομένως και σήμερα, προκειμένου να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν και τα ζητήματα της «αξιολόγησης».

«Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες βδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους, αλλά κυρίως με την Ελλάδα, που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο AR, σημείωσε ότι η περίοδος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους ανέρχεται ήδη σε 35 χρόνια, ενώ οι πληρωμές τόκων (με την Ευρωζώνη) αναβλήθηκαν για ένα διάστημα 10 ετών. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά πως όσοι μιλούν για ελάφρυνση χρέους, απλά «δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι η Ελλάδα πρέπει να κάνει».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε πως «υπήρξε πρόοδος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

«Νομίζω ότι οι σημερινές συνθήκες με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες πρόκειται να ενισχύσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ», τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», εστίασε στην ανάγκη «ιδιοποίησης» της αντιλαϊκής πολιτικής από τις ελληνικές κυβερνήσεις: «Υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει πραγματικά και να ενστερνιστεί τα μέτρα που ήταν αναγκαία, επειδή προχωρούσαμε από τη μία κυβέρνηση στην άλλη και πάντα ακούγαμε: "Δεν είναι πραγματικά το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι πραγματικά τα μέτρα μας. Εχουν επιβληθεί από την τρόικα", βάζοντας όλα τα μέλη της στο ίδιο τσουβάλι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αποδέχτηκε «λάθη» γύρω από το βαθμό της εκτιμώμενης απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων μνημονίων, λέγοντας ότι οι «θεσμοί» «υποεκτιμήσαμε τις υφεσιακές συνέπειες που είχαν ορισμένα μέτρα που συστήσαμε».

Ενταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω μέτρα έντασης της αντιλαϊκής φοροληστείας:

-- Καρατόμηση του άτυπου αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, από τα 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στα 9.090 που θέλει η κυβέρνηση ή τα 8.182 ευρώ που θέλουν οι «θεσμοί». Η μείωση του αφορολόγητου γίνεται μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου που χορηγείται στο φόρο εισοδήματος, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ (με την κυβερνητική πρόταση) ή τα 1.800 ευρώ (με την πρόταση των «θεσμών»).

-- Μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα. Η συγκυβέρνηση προτάσσει «εναλλακτικά ισοδύναμα» με μεγαλύτερες αυξήσεις σε άλλους έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, όπως σε βενζίνες, φυσικό αέριο, τέλη κινητής τηλεφωνίας, καπνικά προϊόντα κ.ά.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι οι δανειστές «επαναφέρουν παλαιότερα σενάρια (...) που δεν προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού» και πρόσθεσε πως «αν ενοποιηθούν ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί κάπου στο μέσο όρο, θα είναι μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα». Αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτά όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, πέραν των... «κόκκινων» γραμμών της συγκυβέρνησης.

-- Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κατεύθυνση τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε βάρος και λαϊκών νοικοκυριών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.

-- Θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων, με την παροχή κινήτρων σε μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας που έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και σε άλλους «φορολογικούς παραδείσους».

-- Δέσμευση για μη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων.

-- Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

-- Μείωση των προστίμων για όσους βρίσκονται σε φάση φορολογικού ελέγχου και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις αρχές για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τους.

-- Επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος της ναυτιλίας και χρονική επέκταση της «εθελοντικής εισφοράς» της ναυτιλιακής κοινότητας.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται το νομικό πλαίσιο για τη μεταβίβαση από τις τράπεζες σε άλλους ενδιαφερόμενους και των «κόκκινων» δανείων των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «μικρομεσαίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση, αφορά την «προστασία» επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών έως 5.000 ευρώ. Η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να ζητά την εξαίρεση για 1 χρόνο των στεγαστικών δανείων, αποκλειστικά για πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές φέρονται να παραμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά την πώληση σε funds του συνόλου των δανείων, ακόμη και αυτών που εξυπηρετούνται.

Στο μεταξύ, νέα παράταση έως τις 15/5 δόθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για εξαίρεση από πώληση σε funds των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, των καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η παράταση δίνεται μέχρι τη θέσπιση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ

«Η ΕΚΤ διαθέτει ακόμη όπλα, αλλά για πραγματική στροφή χρειάζεται ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρ. Β. Ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Τα νομισματικά θεμέλια υπάρχουν και είναι γερά, η ΕΚΤ επιτελεί τον ρόλο της. Αυτό που λείπει, με ιδιαίτερα αισθητό τρόπο, είναι το δεύτερο θεμέλιο, ένας μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών. Για το λόγο αυτό, προτείνω τον διορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός θα είναι μέλος της Κομισιόν, πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, που θα το συνθέτουν οι οικονομικές υπηρεσίες της Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ενιαίας διακυβέρνησης από το 2011 κόστισε στην Ευρωζώνη από 2 μέχρι 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Κύριος στόχος, ανέφερε, θα πρέπει να είναι η επίτευξη «καλύτερης ισορροπίας μεταξύ αποταμιεύσεων και επενδύσεων», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που οι Γάλλοι μιλούν για ευρωπαϊκό συντονισμό, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια νέα πρόφαση, προκειμένου να αποφευχθούν οι αναγκαίες εθνικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως υποστήριξε, πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης στο γαλλογερμανικό άξονα.

ΟΟΣΑ: Επιβραδύνεται η ανάκαμψη

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να επιβραδυνθεί στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, ανακοίνωσε χτες ο ΟΟΣΑ.

«Οι σύνθετοι πρόδρομοι δείκτες συνεχίζουν να καταδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, ενώ ανάλογες προοπτικές αναμένονται τώρα στη Γερμανία και την Ιταλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, προσθέτοντας ότι «στην Ινδία και τη Γαλλία σταθεροποιείται η δυναμική της ανάπτυξης. Ενδείξεις για σταθεροποίηση της ανάπτυξης εμφανίζονται επίσης στην Κίνα και τον Καναδά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με όχημα τα «κόκκινα» δάνεια και τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις (2016-07-02 00:00:00.0)
Στα «σκαριά» τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα (2016-03-23 00:00:00.0)
«Μακροπρόθεσμα» αντιλαϊκά μέτρα για τη σωτηρία του κεφαλαίου (2016-02-19 00:00:00.0)
Το «μαραθώνιο» παζάρι φέρνει νέα επίθεση σε βάρος του λαού (2015-08-11 00:00:00.0)
Κόντρα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς (2013-09-01 00:00:00.0)
Νέα ασήκωτα χαράτσια στις πλάτες του λαού (2013-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ