Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Διακήρυξη της Συνόδου

Την προσήλωση των τριών κρατών στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο, επιβεβαιώνει η Διακήρυξη της 4ης τριμερούς συνάντησης.

Οπως σημειώνεται, η συνάντηση έληξε με τη συμφωνία «για την υλοποίηση σχεδιασμένων έργων στους τομείς της Ενέργειας, των θαλάσσιων Μεταφορών, του Τουρισμού και της Γεωργίας».

Οι τρεις αρχηγοί κάνουν λόγο για «κοινές προκλήσεις στον τομέα της Ενέργειας», όπως «η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και των οδών, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών υποδομών», οι οποίες «εμπλουτίζουν τις προοπτικές για την περαιτέρω προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στους τομείς των υδρογονανθράκων και των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας».

Για το σκοπό αυτό, συμφώνησαν «να ενισχύσουν την ενεργειακή συνεργασία με τακτικές συναντήσεις» των αρμόδιων υπουργών, καθώς και σχετικών φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Συμφώνησαν, επίσης, στην ενίσχυση της συνεργασίας «σχετικά με την εκμετάλλευση και τη μεταφορά του φυσικού αερίου», ενώ επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Παράλληλα, υποδεικνύουν τις θαλάσσιες μεταφορές σαν «προνομιακό πεδίο της συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωστρατηγική θέση και το τουριστικό δυναμικό των τριών χωρών».

Για τη σχέση ΕΕ - Αιγύπτου, η Διακήρυξη επαναλαμβάνει «τη ζωτική σημασία που έχει μια ισχυρή και σταθερή» τέτοια σχέση και ότι μια «στρατηγικού επιπέδου εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ αποτελεί απαραίτητο πλαίσιο για την αντιμετώπιση πιεστικών κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία και οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες, η μετανάστευση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η επίτευξη οικονομικής ευημερίας».

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, λόγος γίνεται για αντιμετώπισή του «σε περιφερειακό επίπεδο και διεξοδικά», με τη μείωση των κινήτρων της παράνομης μετανάστευσης και επικέντρωση «στις επενδύσεις στην ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας», με «πρωτοβουλίες στη Βόρεια Αφρική για να βοηθηθεί έτσι η περιοχή», με τη «λήψη άμεσης δράσης για την πρόληψη περαιτέρω απωλειών ζωών των μεταναστών και την επανεξέταση των δυνατοτήτων ασφαλούς και νόμιμης επανεγκατάστασης των ανθρώπων» κ.ά.

Οι τρεις αρχηγοί χαιρετίζουν, εξάλλου, τα αποτελέσματα της περιβόητης «Διάσκεψης της Ρόδου για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια»...

Συμφώνησαν, τέλος, σε κοινά μέτρα «προστασίας του περιβάλλοντος», ιδιαίτερα για την «αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από την παράκτια έρευνα, εξερεύνηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων ή/και τη ρύπανση πετρελαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ