Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχίες για το «ηθικό κύρος» του αστικού πολιτικού συστήματος

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στη ΝΔ από την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στην προχτεσινή κοκορομαχία στη Βουλή με τον Αλ. Τσίπρα, για τη λεγόμενη διαφθορά. Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι θέλουν να ξεφύγουν από αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης, εισακούοντας ίσως και εκτιμήσεις αστικών επιτελείων ότι η ένθεν κακείθεν εκτοξευόμενη «λάσπη» βλάπτει συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, μειώνοντας το κύρος του. Ετσι, τα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι στο επίκεντρο βάζουν τα «ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών». Συνεχίζοντας στην πράξη τον ανταγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Βέβαια, η απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να μην ασχοληθεί με τη «λάσπη» έχει και εσωκομματική διάσταση, εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει να έρχεται αντιμέτωπος με το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, υποθέσεις που τραυμάτισαν το «ηθικό κύρος» της, και να απολογείται για τους πρώην προέδρους του κόμματος και όσα έγιναν επί των θητειών τους.

«Χάσαμε όλοι»

Ισως σε μια τέτοια βάση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας έλεγε χτες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά»: «Σε ένα κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει δημιουργηθεί μια λογική αγέλης στο Κοινοβούλιο (...) Νομίζω ότι υπάρχει ευθύνη κι αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να χρεώσει στον Κυρ. Μητσοτάκη ό,τι έχει γίνει στην Ελλάδα από γενέσεως Ιησού Χριστού μέχρι σήμερα. Ο κ. Τσίπρας συμπλέει με έναν εθνικολαϊκισμό και προσπαθεί να μιλήσει σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός προχτές «ξεκίνησε την ομιλία του με μια απίστευτη επιθετικότητα, προσωπικά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη (...) Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι τον βοηθά αυτό; Κάνει λάθος. Ολους μας βλάπτει! Αυτή τη στιγμή έχουμε τεράστια προβλήματα. Θα λυθούν με το να καθόμαστε να κουβεντιάζουμε τι έγινε στην Ελλάδα το 1948 ή το 1952;».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτίμησε ότι όσα έγιναν προχτές στη Βουλή «είναι κρίμα. Βλάπτουν τη χώρα, μειώνουν το επίπεδο και δεν βοηθούν ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τι κέρδισε χθες; Εκανε μεγάλο λάθος και χάσαμε όλοι».

«Εξαέρωση»

Παραπέρα, διαβλέποντας πολιτικές εξελίξεις, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει δείκτη αποδοχής, αυτή τη στιγμή, 10%. Σε λίγο θα έχει ακόμα λιγότερο. Πώς θα σταθεί; Με ποιον θα συνομιλήσει; Το τέλος έρχεται όταν η κοινωνία πια, η ίδια, δεν αντέχει την κυβέρνηση. Οταν συμβαίνει αυτό, η κυβέρνηση παραλύει. Δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, ακόμα κι αν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο,τι και να κάνει βγαίνει σε στραβό. Και τότε έχει δύο επιλογές: `Η να πάει σε εκλογές και να αποχωρήσει όσο συντεταγμένα της επιτρέπουν οι συνθήκες, ή να παραμείνει και να "εξαερωθεί". Είναι σε ώριμο στάδιο "εξαέρωσης" η κυβερνητική πλειοψηφία. Θα το καταλάβουν σε 2 - 3 μήνες, όταν τα ποσοστά τους θα προσεγγίζουν το 10%. Αυτή η κυβέρνηση ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε. Πρέπει να φύγει τώρα».

«Οι ευθύνες των εταίρων»

Καταλογίζοντας ευθύνες και στους εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό για το εφαρμοζόμενο μείγμα διαχείρισης, υποστήριξε: «Εχουν γίνει ανεκτές από τους εταίρους προτάσεις της κυβέρνησης που αντίκεινται σε κάθε ορθόδοξη οικονομική λογική. Οι εταίροι, για να έχουν την ησυχία τους και για να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να βάζει στο υποζύγιο που λέγεται ελληνική κοινωνία όποιο φόρο της κατέβει, χωρίς να περικόπτει την παραμικρή δαπάνη του Δημοσίου αλλά αντίθετα να δημιουργεί συνεχώς νέους δημόσιους φορείς. Οι ξένοι έχουν κι αυτοί ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η συνταγή την οποία επιτρέπουν να εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι μια συνταγή που μας οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μπροστά στην πολιτική και κυβερνητική τους επιβίωση, είναι έτοιμοι να συνυπογράψουν πράγματα τα οποία είναι απολύτως βλαβερά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και τα οποία χρειάζονται οι εταίροι για να εμφανίζουν βιώσιμο το χρέος».

Τέλος, εκτίμησε: «Ετσι όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εχουμε μια κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη. Για να εμφανίζεται λογιστικά ως βιώσιμη, η κυβέρνηση αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι καταθέσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου 120 δισ. Αντέχει το τραπεζικό σύστημα με αυτό το ύψος καταθέσεων;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ