Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε σταματούν οι τουρκικές προκλήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το «γαϊτανάκι» των προκλητικών τουρκικών δηλώσεων συνεχίζεται. Μετά τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, που επανέφεραν την προηγούμενη βδομάδα τις γνωστές προκλήσεις τόσο για την Κύπρο όσο και για νησιά του Αιγαίου, σειρά πήρε το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, που είπε:

«Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη των άλλων, αλλά ο ορίζοντας της νέας Τουρκίας δεν αποτελείται μόνο από τα εδάφη της, αλλά είναι όλος ο κόσμος που βρίσκεται στην καρδιά μας», «δανειζόμενος» το σχήμα των «συνόρων της καρδιάς» του τουρκικού κεφαλαίου που πρώτος είχε χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν πριν από μερικές βδομάδες, εκφράζοντας την ετοιμότητα του ντόπιου κεφαλαίου να προστατέψει τα στρατηγικά του συμφέροντα στο φόντο ανακατατάξεων σε όλη την περιοχή, αλλά και στο φόντο του οξυνόμενου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή.

«Για εμάς ανεξαρτησία σημαίνει να μπορείς να λες τον γκιαούρη, γκιαούρη», είπε ακόμα ο Κουρτουμλούς, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Πάντως, η τουρκική επιθετικότητα δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης ΑΚΡ, όπως ισχυρίζονται πολλές πολιτικές δυνάμεις και της χώρας μας, εμφανίζοντας ως πυρήνα του ζητήματος τον «κακό» ή «αυταρχικό» Ερντογάν. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατες οι σχετικές παρεμβάσεις και του ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που επανέφερε το θέμα των 18 νησιών «υπό ελληνική κατοχή». Ενώ δεν είναι τυχαία και η συνεργασία του κυβερνώντος ΑΚΡ με το εθνικιστικό ΜΗΡ σε διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων για τη νέα πιθανή παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», αλλά και την υπερψήφιση των προωθούμενων αλλαγών στο Σύνταγμα.

Τέλος, χαρακτηριστικό του κλίματος που καλλιεργείται στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι δημοσίευμα της αντιπολιτευτικής εφημερίδας «Sozcu» για μήνυση που έγινε σε βάρος του Ερντογάν, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου και του πρώην Προέδρου Α. Γκιουλ για «παράβλεψη κατοχής 16 βραχονησίδων από την Ελλάδα». Μηνυτής εμφανίζεται να είναι πρώην καταδικασμένος για την υπόθεση «Εργκένεκον» που μετά αθωώθηκε.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον αποκτά η είδηση ότι χτες εκτοξεύτηκε ο πρώτος υψηλής ευκρίνειας και τεχνολογίας κατασκοπευτικός δορυφόρος της Τουρκίας. Εχει κατασκευαστεί καταρχήν για τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε επόμενη φάση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας κ.τ.λ.

  • Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμενόταν, χτες, να φτάσει στη Μόσχα για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ