Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Φέρνουν κι άλλο ΝΑΤΟ

Μεγεθύνεται τις αμέσως επόμενες μέρες η επικίνδυνη για το λαό ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, που αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο αλληλοσυγκρουόμενων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την κυβέρνηση να αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης.

Σε ένα τέτοιο φόντο και καθώς η Αγκυρα διαμηνύει στις Βρυξέλλες πως ύστατο όριο για χορήγηση βίζας από την ΕΕ σε Τούρκους πολίτες είναι η 1/1/17, αλλιώς σταματά η συμφωνία των δυο μερών για το Προσφυγικό, δημοσιογραφικές πηγές (βλ. εφημερίδα «Real News») αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, ταξίδεψε στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και ζήτησε από τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία, ΝΑΤΟ και FRONTEX να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Αιγαίο, απλώνοντας τη δράση τους και στα νότιά του, εκεί όπου σήμερα δεν επιχειρούν, καθώς η Αγκυρα βάζει προσκόμματα χαρακτηρίζοντας τα Δωδεκάνησα αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

***

Υποτίθεται ότι το υπουργείο Αμυνας δεν επιβεβαιώνει το τέτοιο περιεχόμενο της συνάντησης, ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ζητά παράταση παραμονής της ΝΑΤΟικής αρμάδας και πέραν της 1/1. Και επιπλέον, η αύξηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο δρομολογείται ήδη, έστω και με άλλα προσχήματα:

Κατά πληροφορίες, 9/12 ξεκινά ναυτική άσκηση στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και άλλων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και συμμετοχή δύο μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, της SNMG2 - που έτσι κι αλλιώς επιχειρεί στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, με πρόσχημα το Προσφυγικό - αλλά και της SNMCMG2, άλλη μια ΝΑΤΟική δύναμη που καταφτάνει στο Αιγαίο.

Επιβεβαιώνοντας ότι Προσφυγικό και οι περιλάλητες συνεκπαιδεύσεις αξιοποιούνται ως εργαλεία προς υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, τα ΝΑΤΟικά πλοία παρατάσσονται πάνω στον πλου ρωσικών πλοίων προς Συρία. Κι αυτό ενώ, όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, το τελευταίο διάστημα η ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αναβαθμισμένη, ανεφοδιάζεται συνεχώς από αρματαγωγά ερχόμενα από Μαύρη Θάλασσα που διασχίζουν κάθετα το Αιγαίο, συντηρώντας μια ισχύ πυρός ώστε «να τελειώσουν την υπόθεση στο Χαλέπι πριν αναλάβει ο Τραμπ», όπως λέγεται χαρακτηριστικά στου Παπάγου... Αλλωστε, πέρα από τα στρατιωτικά στελέχη, και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν τις προηγούμενες μέρες πως στην παραμονή των ΝΑΤΟικών στο Αιγαίο, όπως την επιθυμούν, «βοηθά και η παρουσία μη συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή».

***

Ταυτόχρονα, όλα αυτά γίνονται ενώ εντείνονται πιέσεις και παζάρια για επίλυση του Κυπριακού στη βάση ενός διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν», μαίνονται οι συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ, διατίθενται πρόσθετα πολεμικά μέσα των ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο για έλεγχό της και ήδη γράφονται σενάρια για ένα νέο πόλεμο του Ισραήλ με το γειτονικό Λίβανο. Μέτωπα όλα όπου παντού έχει παλέψει για εμπλοκή της και η ελληνική αστική τάξη, θέλοντας να παζαρέψει καλύτερα τη θέση της στην περιοχή, χτίζοντας άξονες και αντιάξονες εντός των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων για την περιοχή, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνους ατραπούς.

Χαρακτηριστικά, μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα γενικότερης ανάφλεξης, πλοίο του ΠΝ περιπολεί στα ανοικτά του Λιβάνου, σε επιχείρηση με «καπέλο» ΟΗΕ, το υποβρύχιο «Παπανικολής» είναι σε ετοιμότητα για «ελέγχους» πλοίων στη Μεσόγειο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «Sophia» και «Sea Guardian» των ΕΕ και ΝΑΤΟ, η δε Πολεμική Αεροπορία από 4 έως και 16/12 μετέχει στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ «Viper Valley 2016», με 5 ελληνικά αεροσκάφη και ανάλογο προσωπικό να μετασταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση «Ramat David», στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, για το οποίο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές λένε ότι είναι τόσο «αναπτυγμένο» που μόνο με τις ΗΠΑ έχουν αντίστοιχο οι Ισραηλινοί.

***

Ολα αυτά για τα κέρδη του κεφαλαίου, βέβαια, οι σχεδιασμοί του οποίου προχωρούν και μέσα από αντιφατικές σχέσεις, συνεργασίας και ανταγωνισμού, και με τις γέφυρες για μπίζνες να κρατιούνται ανοικτές σε κάθε περίσταση. Π.χ. την ώρα που η Αγκυρα συνεχίζει τη ρητορεία περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης, εκφράζοντας γνωστές και πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, και εδώ κυβερνητικά στελέχη και κυβερνητικοί βουλευτές πάνε μαζί με φασίστες της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο, ο ΣΕΒ και το τουρκικό επιμελητήριο DEIK συνδιοργάνωσαν ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, ο δε Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, αναφερόταν εκεί στις «δυνατότητες» που υπάρχουν για ανάπτυξη των μπίζνες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δύο πλευρών, ενώ τα ίδια επαναλάμβανε και ο Γ. Δραγασάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο Τούρκο πρέσβη.

Μπλεγμένος σε αυτό το κουβάρι, ο λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τις εξελίξεις σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και γενικότερα. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ