Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τις Ρουμελιώτισσες μαχήτριες του ΔΣΕ

Πλημμύρισε συγκίνηση και περηφάνια η αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Λαμίας την Κυριακή το μεσημέρι, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, για να τιμήσει την προσφορά των γυναικών της Ρούμελης στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, οι συγκεντρωμένοι απέδωσαν τιμές στις μαχήτριες του ΔΣΕ, ομάδα των οποίων μπήκε καταχειροκροτούμενη στην αίθουσα συνοδευόμενη από νεολαίους της ΚΝΕ.

Ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, παρουσίασε μια εκτεταμένη εισήγηση για τις Ρουμελιώτισσες γυναίκες που πήραν μέρος στον αγώνα του ΔΣΕ, σημειώνοντας ότι «τούτος ο τόπος έδωσε στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ σημαντικά μεγάλο αριθμό ανταρτισσών. Αντάρτισσες από τη Ρούμελη βρίσκουμε ενταγμένες τόσο στην ευρύτερη περιοχή της ίδιας της Ρούμελης από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι την Εύβοια όσο και στη Θεσσαλία και φυσικά στη Δυτική Μακεδονία. Ρουμελιώτισσες συναντάμε στη ΙΙ Μεραρχία με Διοικητή τον Διαμαντή (Γ. Αλεξάνδρου), στην Ι Μεραρχία με Διοικητή τον Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) και σχεδόν σε όλες τις Ταξιαρχίες στο Γράμμο και το Βίτσι. Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας έχουν δώσει τη ζωή τους πάνω από 173 μαχήτριες, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από τη Ρούμελη».


Η κεντρική ομιλία έγινε από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που σημείωσε ότι «οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην περιοχή, παγκόσμια θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της προσέλκυσης της μεγάλης μάζας των γυναικών που ανήκουν στην εργατική τάξη και στους κοινωνικούς της συμμάχους στον ταξικό αγώνα, στον αγώνα κατά του καπιταλισμού, κατά των μονοπωλίων, εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και αν το 1946-49 ο γυναικείος αγώνας ήταν και μαζικός και ηρωικός σήμερα πρέπει να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις».

Ακολούθησε θεατρική αφήγηση από την Ελένη Γερασιμίδου με αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Μυρτιά του βουνού» της Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη. Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε η ίδια η μαχήτρια του ΔΣΕ Ελένη Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στη διλοχία της Ταξιαρχίας του Κρόνου που έκανε τη διείσδυση στην Πάρνηθα.

Η ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ απένειμε τιμητικές πλακέτες στις μαχήτριες Κατίνα Μανιτάρα, Ελένη Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη, Μαρούλα Κάιλα, Αρετή Κρέτση, Κούλα Μαστρογούλα, Κούλα Φαρδέλα, Αθανασία Ράμμου, Κωνσταντία Μπούχρα, Στέλλα Μουσουλή, Αγγελική Παπαγγελή, Μαρία Σκαφίδα, Σοφία Φάκου και η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε θύματα».

  • Το σύνολο της εκδήλωσης παρουσιάζεται στο πόρταλ του «902», ενώ η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο το διήμερο αφιέρωμα στο Ανεξάρτητο Τάγμα του ΔΣΕ (2019-11-06 00:00:00.0)
Η ΚΝΕ στην καρδιά της ανταρτομάνας Ρούμελης (2018-06-06 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τη γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ (2016-11-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τη γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ (2016-11-27 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τη γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ (2016-11-23 00:00:00.0)
Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο (2013-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ