Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενα τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη πάνω στο τραπέζι

Απόσπασμα από τη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σε συνέντευξη του, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση και αν υπάρχει «τρίτη εκδοχή» πέρα από μια «θετική έκβαση ή ένα τέταρτο μνημόνιο», σημείωσε:

«Ενα τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη πάνω στο τραπέζι, ανεξάρτητα πώς θα κλείσει η "αξιολόγηση", η οποία σε κάθε περίπτωση θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα, με νέα επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα προχτές πήραμε μια γεύση και του αντιλαϊκού "ευρωπαϊκού κεκτημένου" που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη. Με τροπολογία της νέας υπουργού εργασίας απελευθερώθηκε η δράση των δουλεμπορικών γραφείων που εκμεταλλεύονται τις στρατιές των ανέργων. Αποδεικνύεται πως ό,τι θεωρεί θετικό η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, είναι αρνητικό για την εργατική τάξη και όλο το λαό. Τα προβλήματα δεν αφορούν στενά την "αξιολόγηση", αλλά τις αντιπαραθέσεις για το τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε και λήγει το λεγόμενο "ελληνικό πρόγραμμα", τι θα γίνει με το χρέος, ζητήματα πάνω στα οποία εκδηλώνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Γι' αυτό και η τρίτη εκδοχή βρίσκεται μόνο στην εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για ριζική αλλαγή ρότας παντού και σε όλα τα μέτωπα».

Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και αν η κυβέρνηση «μπορεί να επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με τους θεσμούς και την ηρωική έξοδο», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Πιστεύω ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να παρουσιάσει το δικό της "success story". Βεβαίως δεν εξαρτώνται όλα από τις δικές της προθέσεις, αλλά και από την πορεία της ίδιας της κρίσης, τις εξελίξεις στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, διεθνώς. Σε διαφορετική περίπτωση, μια ηρωική έξοδος θα είναι επιλογή στη λογική να "σώσει ό,τι σώζεται" εκλογικά και το "διακύβευμα" των εκλογών πιθανά να είναι το ποιος θα υλοποιήσει το επόμενο πακέτο σκληρών μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ