Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ
Ανεξίτηλες οι εντυπώσεις που άφησε σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες

Μπορεί η Εκθεση Γραμματοσήμων και Ντοκουμέντων που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και φιλοξενήθηκε από τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά να ολοκληρώθηκε, άφησε ωστόσο ανεξίτηλες, εξαιρετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες της, για τους οποίους αποτέλεσε μια «πυξίδα» περιήγησης στους χρόνους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση.

Θυμίζουμε ότι εκτέθηκαν ανεκτίμητα ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος, αλλά και από προσφορές φίλων και συλλεκτών, όπως περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, χιλιάδες γραμματόσημα, αλλά και στολές, καπέλα, ξιφολόγχες του Κόκκινου Στρατού, μετάλλια ανδρείας για τον κόκκινο στρατιώτη, προσφοράς και άμιλλας για τον εργάτη και τον αγρότη της Σοβιετικής Ρωσίας, που όλα μαζί συνέθεταν μια ζωντανή αφήγηση των σημαντικότερων γεγονότων, αποτυπωμένη σε κολάζ, σε καμβάδες κ.ο.κ.

Δέσποζε φυσικά το εκμαγείο του Λένιν, κάτω από το λάβαρο του ΚΚΣΕ, με το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ.

Στο βιβλίο των επισκεπτών, ανάμεσα στα πολλά «συγχαρητήρια» και «μπράβο», τα σχόλια είναι χαρακτηριστικά: «Υπέροχη έκθεση», «Εντυπωσιακή δουλειά», μια «δουλειά που μας γέμισε έμπνευση και αισιοδοξία για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» ή «μια έκθεση για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».

Αλλοι εξήραν το «εξαιρετικό υλικό», την «άρτια ταξινομημένη παρουσίασή του», το «ολοκληρωμένο περιεχόμενο» της έκθεσης, τα «σπάνια εκθέματα».

«Περισσότερες εκθέσεις» ζητούν άλλοι επισκέπτες, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για τη συγκεκριμένη, αλλά και τη συγκίνησή τους για τις μνήμες που ξύπνησαν, για το «ζωντάνεμα» της ΕΣΣΔ ή την ευγνωμοσύνη τους κάποιοι για τα συμπεράσματα που βγαίνουν μέσα απ' την ιστορική αναδρομή. «Μια διδακτική ξενάγηση στα μονοπάτια του σοσιαλισμού - κομμουνισμού! Να μας εμπνεύσει, να μας διδάξει και να μας καθοδηγήσει σε αυτό το δύσκολο δρόμο για τη μοναδική κοινωνία από μας, για μας!», γράφει κάποιος, ενώ δίπλα κάποιος άλλος επισκέπτης σημειώνει πως «η έκθεση είναι καταπληκτική, δίνει ανάγλυφα την εικόνα της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης και τη δύναμη του λαού με την καθοδήγηση του μπολσεβίκικου κόμματος. Το μεγάλο ιστορικό παράδειγμα μας δίνει τη δύναμη για να φτάσουμε στην τελική νίκη...».

Ορισμένοι προτείνουν την έκδοση του υλικού σε λεύκωμα ή την επανάληψή της καθώς ο πλούτος των εκθεμάτων απαιτούσε πραγματικά πολύ χρόνο. Αλλοι ήθελαν να υπήρχε η δυνατότητα περιφοράς της - έστω μέρους της - σε χώρους δουλειάς.

Στους μικρούς επισκέπτες, όπως η 7χρονη Κατερίνα, άρεσαν οι στολές και τα βραβεία. «Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα», έγραψε ο οκτάχρονος Παναγιώτης, και δίχως να το ξέρει εξέφρασε μάλλον όλους όσοι επισκέφτηκαν την Εκθεση και έφυγαν με μεγαλύτερο το «μπόι» τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ