Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Επιχειρηματικές συγκρούσεις πίσω από την αντιπαράθεση για το κλίμα

Ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον

Από τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Βόννη, οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων των χωρών τους με δήθεν ευαισθησία για το περιβάλλον
Από τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Βόννη, οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων των χωρών τους με δήθεν ευαισθησία για το περιβάλλον
Εμφαση στα οικονομικά οφέλη των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε άλλα «πράσινα» επιχειρηματικά πεδία έδωσε στην προχτεσινή ομιλία της η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στη Βόννη (6 - 17 Νοέμβρη) με τη συμμετοχή πολιτικών, επιστημόνων, εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων από 190 χώρες, μεταξύ τους και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή, τα όποια υποκριτικά «ευχολόγια» δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους καταστρέφουν και επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ η Ενέργεια αποτελεί όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα για τους λαούς.

Στις ομιλίες των ηγετών φάνηκε πως η αντιπαράθεση για το κλίμα - με τις ΗΠΑ να έχουν ανακοινώσει αποχώρηση από τη «Συμφωνία του Παρισιού» - αφορά αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Αγκ. Μέρκελ παραδέχτηκε πως «ο στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 (σε σχέση με το 1990) είναι φιλόδοξος» και δεν θα επιτευχθεί. Ο άνθρακας και ο λιγνίτης πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων και απομένουν να διευκρινιστούν οι συγκεκριμένες κινήσεις, είπε η ίδια, καθώς κρίνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γερμανίας.

Τόνισε πως «η πολιτική για το κλίμα είναι η οικονομική πολιτική του μέλλοντος». «Η ενεργειακή μετάβαση - αν επενδύεται σωστά - προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι ΑΠΕ, οι πιο αποδοτικές τεχνολογίες που εξοικονομούν πόρους και χρήματα, οι φιλικές προς το κλίμα καινοτομίες στα κτίρια και τις μεταφορές και άλλα, θα αποκτήσουν σημασία στις παγκόσμιες αγορές». Εξάλλου η Γερμανία και άλλες βιομηχανικές χώρες «διαγκωνίζονται» για την πρωτοκαθεδρία στις αναπτυσσόμενες αγορές, επενδύοντας 100 δισ. δολάρια το χρόνο από το 2020 σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια. Για τη Γερμανία - πρόσθεσε - θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές «πράσινες» επενδύσεις.

Ο Εμ. Μακρόν δεσμεύτηκε εκ του ασφαλούς ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, οι οποίες δεν παράγουν ούτε το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας. Στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών με άλλα καπιταλιστικά κράτη, ζήτησε «πρόστιμο» 30 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που απελευθερώνεται κυρίως από καύση άνθρακα. Στη Γαλλία, μόλις το 7% της παραγωγής Ενέργειας γίνεται από ορυκτά καύσιμα, καθώς η χώρα βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια.

Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του θα στραφεί δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ κάλεσε την ΕΕ να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη «Συμφωνία του Παρισιού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο οι τεχνολογικές δυνατότητες, άλλο η αξιοποίησή τους (2018-09-15 00:00:00.0)
Ενεργειακή «μετάβαση» στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων (2018-02-02 00:00:00.0)
«Καθαρά» κέρδη για τα μονοπώλια του χώρου των ΑΠΕ (2017-09-23 00:00:00.0)
Μια συμφωνία προκάλυμμα μονοπωλιακών ανταγωνισμών (2015-12-25 00:00:00.0)
Η Ενέργεια στο επίκεντρο των ανταγωνισμών (2015-06-27 00:00:00.0)
«Συνεταιρισμός» για Βαλκάνια και Μέση Ανατολή (2010-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ