Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος

Μία ακόμα εφιαλτική μέρα έζησαν χτες οι κάτοικοι της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, καθώς από το πρωί είδαν και πάλι τα ορμητικά νερά να κατεβαίνουν από τα ρέματα προς τα σπίτια τους. Ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 16, ενώ 4 άνθρωποι αγνοούνται. Χτες, άλλος ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο Γεφυράκι της Ν. Περάμου, ενώ ζωντανοί εντοπίστηκαν δύο από τους αγνοούμενους. Σχετικά με τους 16 νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο προέκυψε ότι οι 15 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό.

Οι 13 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας και οι 2 από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή, επίσης κάτοικοι της Μάνδρας. Ο 16ος νεκρός ήταν ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής, ο οποίος πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο. Από τους 16 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί οι 14 και απομένουν ένας άνδρας και μία γυναίκα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα κάτοικοι διανυκτέρευσαν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αφού έχουν μείνει άστεγοι και δεν είχαν καν οικοσκευή. Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα. Στο μεταξύ, η Περιφέρεια διέθετε πρόχειρα γεύματα και εμφιαλωμένα νερά, τα οποία διανέμονταν και χτες στο δημαρχείο Μάνδρας. Ως προς το μέγεθος της καταστροφής, πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους ή καταστράφηκαν. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300.

Ημίμετρα

Στην αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μόνο για αυτούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες και στην κεφαλαιοποίηση των μέχρι τώρα χρεών για τον ίδιο λόγο (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων) περιορίζει το υπουργείο Εργασίας τα «μέτρα ανακούφισης» που το αφορούν.

Που σημαίνει ότι οι πληγέντες μικρομαγαζάτορες θα πληρώσουν κανονικά όλες τις εισφορές τους, μετά την πάροδο του εξαμήνου, έστω και αν αυτό γίνει τμηματικά σε δόσεις. Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε σε αυτές τις περιοχές, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έπαθαν άμεση ζημιά, θα περιοριστεί ο τζίρος τους μέχρι τουλάχιστον να αποκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και τις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ με καθυστέρηση ανακοινώθηκε ότι θα ισχύει και για το νησί της Σύμης, που επλήγη πρόσφατα. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν για κάποιες μέρες να εργαστούν.

Προβλήματα υλεκτροδότησης και ύδρευσης

Περίπου 1.000 συνδέσεις είχαν πρόβλημα ηλεκτροδότησης μέχρι χτες το μεσημέρι σε διάφορα σημεία των περιοχών που επλήγησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τα συνεργεία συνέχιζαν και μέχρι αργά χτες τη νύχτα τις εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης όλων των συνδέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή, οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ήταν πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, καταστρέφοντας περίπου 40 στύλους και προκαλώντας βλάβες σε γραμμές Μέσης Τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμυρίζοντας υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ξηλώνοντας εναέριο υποσταθμό και παρασύροντας υποσταθμό κλειστού τύπου.

Την ίδια στιγμή η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει δικά της συνεργεία για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Μάνδρα, αν και δεν βρίσκεται στην κυριότητά της αλλά στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας. Σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι «το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής, όσο και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη και λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εφιάλτης μιας νέας καταστροφής είναι υπαρκτός... (2018-11-17 00:00:00.0)
Ενας χρόνος από τη Μάνδρα... (2018-11-16 00:00:00.0)
Επιπλέον θέσεις για τους υποψήφιους από Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Κω (2018-08-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι έρευνες, παραμένουν τα ερωτήματα (2017-11-25 00:00:00.0)
Ερώτηση για την άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών (2017-11-17 00:00:00.0)
Προβλήματα από βροχές και χαλάζι (2005-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ