Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Δεν μπορεί να εξαρτάται η λειτουργία των νοσοκομείων από δωρεές επιχειρηματιών

Αφορμή για προβολή της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», η οποία ανάμεσα στα άλλα αποτελεί και «σχήμα» για το συμβιβασμό του λαού με όσα δικαιώματα του στερούν το καπιταλιστικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, έδωσε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την «Κύρωση της πράξης ολοκλήρωσης της σύμβασης δωρεάς Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας» υπέρ των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», Οφθαλμιατρείο Αθηνών και Πολυκλινική.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα υπερψήφισαν εκθειάζοντας την «προσφορά» των επιχειρηματικών ομίλων και των «ιδρυμάτων» τους στον τομέα της Υγείας και όχι μόνο, ενώ έδωσαν και πήραν οι αναφορές στην «υγιή επιχειρηματικότητα» κ.ο.κ.

Ενδεικτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ καλό που συζητάμε για τη χρησιμότητα και του ιδιωτικού τομέα», κάνοντας ειδική ευχαριστήρια αναφορά στις «δωρεές που κάνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που γίνονται από το Ιδρυμα Ωνάση, από την κα Βαρδινογιάννη» στην Υγεία. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι η ουσία της συζήτησης σήμερα, η συνεργασία ενός ιδιωτικού φορέα με τον δημόσιο φορέα» και τα «θετικά» που φέρνει. Από το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μπαργιώτας έδειξε ποιο είναι το επόμενο βήμα αυτών των ...«συνεργασιών» κάνοντας λόγο για την «αυτονόμηση των νοσοκομείων από το υπουργείο», που σημαίνει, πρακτικά, νοσοκομεία - επιχειρήσεις και ασθενείς - πελάτες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας «πού το πάνε» κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να εξαρτώνται τα νοσοκομεία από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς. Αποτελούν λαϊκό δικαίωμα, πρέπει να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλίζονται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά και ο απαραίτητος αναγκαίος εξοπλισμός».

Οπως τόνισε, «θεωρούμε πως η πρόταση για τα συγκεκριμένα έργα που αναφέρονται στη Σύμβαση και για τα οποία θα αξιοποιηθεί το ποσό» της δωρεάς «είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών και τοποθετούμαστε θετικά», όμως, επισήμανε, δεν πρέπει να κρύβεται ότι «αυτές οι δωρεές, προσφορές κ.λπ. έχουν ως κίνητρο και αξιοποιούνται φυσικά στις σύγχρονες συνθήκες και στο πλαίσιο της "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης", με βαθύτερο στόχο την ιδεολογική επίδραση στους εργαζόμενους, προκειμένου να προωθείται η διαστρεβλωμένη αντίληψη για το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο των επιχειρηματικών ομίλων, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος», που μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα. «Πρόκειται - υπογράμμισε - για προσπάθεια συσκότισης της ταξικής εκμετάλλευσης, για την ενσωμάτωση και τον συμβιβασμό των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ