Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ασυδοσία και εκμετάλλευση

Επιχείρηση στο Ρέντη, «γκέτο» εκμετάλλευσης για αλλοδαπούς εργάτες

Σε «φωλιά» ασυδοσίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλοδαπών και Ελλήνων, είχε μετατραπεί η επιχείρηση αποθήκευσης και συσκευασίας που βρίσκεται στην περιοχή του Ρέντη, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο κ. Βέργος!

Χτες το πρωί κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μ. Νουφαρίτση, τον πρόεδρο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας Γ. Κομνηνό και τον πρόεδρο της Ενωσης Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, διαπιστώθηκε σωρεία παρανομιών σε βάρος των εργαζομένων.

Στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια του ελέγχου εργάζονταν περίπου 45 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές, την Ινδία κλπ. και άλλοι τόσοι εργάζονται το βράδυ. Η εργοδοσία τούς χαρακτήρισε εποχιακούς υπαλλήλους, όταν όμως η ελεγκτής ζήτησε τις ειδικές συμβάσεις εποχιακών υπαλλήλων δεν υπήρχαν. Σύμφωνα με το νόμο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμβάσεις, τότε οι εργαζόμενοι απασχολούνται με πλήρη απασχόληση.

Πράγματι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες εργαζομένων που καταγράφηκαν, απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, όμως όπως αποδείχτηκε η επιχείρηση τους κόλλαγε ένσημα για 14 ή 15 ημέρες το μήνα. Στην επιχείρηση δεν υπήρχε βιβλίο παρουσίας των εργαζομένων, όπως και βιβλίο αδειών.

Ποτέ, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν έχουν πάρει δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς επίσης και άδεια και επίδομα αδείας. Οι δε υπερωρίες πληρώνονταν σύμφωνα με το «νόμο» του εργοδότη. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι εφτά αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν ήταν πουθενά γραμμένοι, δούλευαν από 6 μέχρι 8 μήνες και υπέγραφαν σε ξεχωριστή κατάσταση, προφανώς για να μη γίνουν «αντιληπτοί» από τυχόν ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ