Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μπέρδεψε το βιβλίο με το «ραβασάκι»

Μια περίεργη βιβλιοκριτική διαβάσαμε στη «Ναυτεμπορική» της περασμένης Δευτέρας με την υπογραφή της Ξ. Μ. για το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου «Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918-1948». Και δε θα δίναμε σημασία σ' αυτό το σημείωμα, αν πράγματι δεν αποτελούσε «μνημείο» διαστρέβλωσης και συκοφάντησης του βιβλίου.

Ιδού πώς σχολιάζει η Ξ. Μ. το περιεχόμενο του βιβλίου: «Ο συγγραφέας - ισχυρίζεται η Ξ. Μ. - αναφερόμενος στη διαπάλη που υπήρχε και υπάρχει στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, καταλήγει στον κοινωνικό διάλογο ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Η λύση των προβλημάτων, τονίζει, δε γίνεται με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, αλλά με κοινωνικό διάλογο. Η εργατική τάξη δεν έχει καμία σχέση με την εργατική τάξη των αρχών του αιώνα και πρέπει να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα».

Και συνεχίζει η Ξ. Μ., παρερμηνεύοντας τον Γ. Μαυρίκο: «Και αφού διαπιστώνει (σ.σ. ο συγγραφέας) ότι αυτή η περίοδος του κινήματος χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, καταλήγει ότι ο συντονισμός και η κοινή δράση των εργατοϋπαλλήλων με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία, αλλά και μεταξύ των τμημάτων της ίδιας της εργατικής τάξης πρέπει να αποφεύγονται επειδή... προβάλλουν λογικές μετώπου και φοβίζουν τους ασυνδικάλιστους μισθωτούς».

Δεν ξέρουμε ποιο βιβλίο «διάβασε» η Ξ. Μ. Είναι σίγουρο πάντως ότι δεν πρόκειται για το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου. Αλλά φαίνεται ότι δεν είναι το μοναδικό της λάθος. Γιατί προφανώς πάνω στη φούρια της δουλιάς, μπέρδεψε και το ραβασάκι που της είχαν πασάρει. Καθότι αυτά που ισχυρίζεται ότι έγραψε ο Γ. Μαυρίκος δεν είναι τίποτα άλλο από αντιγραφή των «επιχειρημάτων» του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» της ΓΣΕΕ. Ομως δυστυχώς γι' αυτούς, ο «αντιγραφέας» τους «τα 'κανε μούσκεμα».


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ