Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η «αναβάθμιση» αφορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού

Πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις κυβερνητικών κλιμακίων στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της «αναπτυξιακής» φιέστας για την Περιφέρεια, που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικό κλιμάκιο συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, επιχειρηματικούς και άλλους φορείς του Κιλκίς. Μέσα και από τα «διεκδικούμενα» έργα που αναφέρθηκαν στις συναντήσεις και έχουν τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων και των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, επιβεβαιώθηκε ότι η «αναβάθμιση» και η «ανάπτυξη» που προβάλλουν, αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού. Ενδεικτικά, οι προτάσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης αφορούν τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου και την ολοκλήρωση των κεντρικών οδικών αξόνων προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ (Ευζώνους), καθώς εντάσσονται στους σχεδιασμούς για την επιδιωκόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», μέσα από την ανάδειξη της περιοχής σε «κόμβο» διαμετακόμισης και Ενέργειας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι οι συναντήσεις και το περιεχόμενό τους είναι μακριά και απέναντι από τον ίδιο το λαό και τα πραγματικά του προβλήματα.

Θυμίζει ότι η ανεργία παραμένει στα ύψη σε όλο το νομό και ειδικά στις νεότερες ηλικίες, υπάρχουν πολλοί απλήρωτοι εργαζόμενοι, αυξάνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι ολιγόμηνες συμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα. Θυμίζει ότι τα δύο νοσοκομεία του νομού έχουν μετατραπεί στην πραγματικότητα σε Κέντρα Υγείας και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και σε ιδιωτικές κλινικές.

Οι ελλείψεις σε σχολική στέγη είναι μεγάλες και στο Κιλκίς και στην Παιονία, μια σειρά σχολεία αντιμετωπίζουν οξυμένα κτιριακά προβλήματα και γίνονται επικίνδυνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα μέσω της ΚΑΠ και της πολιτικής της ΕΕ, το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα οδηγεί τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης να φυτοζωούν και να κλείνουν τα μαγαζιά τους.

Υπογραμμίζει ότι αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για το λαό, θα έδιναν βαρύτητα σε έργα που αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όμως η «αναβάθμιση» που οραματίζονται κυβέρνηση και εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, επιχειρηματικοί φορείς και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αφορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ σημειώνει: «Το Κιλκίς, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται όχι μόνο στην "καρδιά" της Βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και σε σημείο κρίσιμο για τα διάφορα και συχνά αντικρουόμενα σχέδια μεταφοράς της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, που εκπονούν διάφορες δυνάμεις.

(...) Η ίδια η ζωή αποδεικνύει τελικά ότι ανάπτυξη σε όφελος τόσο των εργατών όσο και των εργοδοτών δεν υπάρχει. Οπως δεν υπάρχει και δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα.

Εξάλλου, στο νομό Κιλκίς δεν λείπουν οι κερδοφόρες, ανταγωνιστικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Ομως τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι από αυτήν την ανάπτυξη;

Τίποτα δεν έχουν κερδίσει και ούτε πρόκειται να κερδίσουν, γιατί πολύ απλά στον καπιταλισμό η κερδοφορία των επιχειρήσεων στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργατών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στηρίζεται στο παραπέρα ξεζούμισμά τους. Γι' αυτό ακόμα και σε επιχειρήσεις και ομίλους που φαίνεται να υπάρχουν καλύτεροι μισθοί, στην πραγματικότητα η εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσια.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως και όλη η Ελλάδα έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή, η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ