Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κόβει «κορδέλες» και δηλώνει αισιόδοξος για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τα οφέλη που θα αποκομίσει το κεφάλαιο από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού διαφήμισε ο Αλ. Τσίπρας από τη Σύρο, κόβοντας άλλη μια «κορδέλα», αυτή του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Εγκαινιάζοντας ένα ακόμα έργο στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, το οποίο χαρακτήρισε «εμβληματικό», ο πρωθυπουργός διαφήμισε ξανά την κυβερνητική πολιτική ως θελκτική για τους «επενδυτές». Δεν παρέλειψε μάλιστα να προβάλει την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ από τη δική του κυβέρνηση ως θετική εξέλιξη συγκριτικά με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσμα «δύσκολης διαπραγματευτικής μάχης».

Οπως είπε, εκθέτοντας τα κίνητρα για τους επενδυτές, «οι διασυνδέσεις αυτές (...) είναι αμφίδρομες, είναι διπλής κατεύθυνσης. Δεν φέρνουν ρεύμα μονάχα από την ηπειρωτική χώρα, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να στέλνουν και ρεύμα στην ηπειρωτική χώρα, πράγμα το οποίο (...) ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Η ενίσχυση δηλαδή των επιχειρηματιών του κλάδου της Ενέργειας και η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα αποτελούν τον αληθινό στόχο του συγκεκριμένου έργου. Παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για το αντίθετο, το σίγουρο είναι ότι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα δουν νέες επιβαρύνσεις. Αλλωστε, η όποια μείωση των χρεώσεων των «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» θα εξανεμιστεί από το βαρύ τίμημα που θα καταβάλλουν, εξαιτίας της συνεχούς ενίσχυσης των υψηλά επιδοτούμενων από τους ίδιους τους καταναλωτές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού μοίρασε διάφορες υποσχέσεις, όπως για μείωση του μεταφορικού κόστους των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου ή για «βελτίωση» των υποδομών Υγείας, αναφέρθηκε στη διαδικασία «διάσωσης των Ναυπηγείων της Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης», με την είσοδο νέου «επενδυτή». Προέβλεψε ότι σε τρεις με τέσσερις μήνες «το θέμα θα έχει λήξει» και ο νέος «επενδυτής» θα έχει εγκατασταθεί στα Ναυπηγεία. Ο «επενδυτής» στον οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός είναι η αμερικανική «ΟΝΕΧ», της οποίας το επιχειρηματικό σχέδιο για το ναυπηγείο ανάμεσα σε άλλα προβλέπει τις μετασκευές - κατασκευές πλωτών μέσων εξόρυξης υδρογονανθράκων, κατασκευές αμυντικών ναυτικών συστημάτων και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για το Νεώριο, το οποίο συχνά εκφράζεται και απευθείας από τον Αμερικανό πρέσβη, δείχνει ότι η Σύρος γίνεται επίκεντρο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, επομένως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μόνο καθησυχαστικά δεν είναι για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, όπως και συνολικά για τους Κυκλαδίτες.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας πανηγύρισε και για τις γενικότερες οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή για το ξεζούμισμα του λαού, δηλώνοντας πως «είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, θα το κάνουμε πράξη» και πως «μετά από οκτώ χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας μπορούμε να αισιοδοξούμε», μια αισιοδοξία που βεβαίως αφορά μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχεδιασμός σύμφωνα με τις ανάγκες «επενδυτών» και «πράσινων» αρπακτικών (2019-11-01 00:00:00.0)
«Τρέχει» το «όραμα» του κεφαλαίου για την Ενέργεια, με χαρτί τη «γεωγραφική θέση» (2017-05-25 00:00:00.0)
Το κράτος έχει συνέχεια (2015-03-15 00:00:00.0)
Υποδοχή του κινεζικού στόλου με δεσμεύσεις για περισσότερες «μπίζνες» (2015-02-20 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια από τα ενεργειακά συμφέροντα (2012-04-04 00:00:00.0)
Ενεργειακές μπίζνες στις Κυκλάδες (2006-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ