Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Παζάρια και παρασκήνιο ενόψει Συνόδου στη Βάρνα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ωθηση στο σύνθετο παζάρι ΕΕ - Τουρκίας αναμένεται να δώσει η διμερής Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26/3, με τη συμμετοχή του Προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν. Η Σύνοδος γίνεται δυο χρόνια μετά τη Συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το πολυεπίπεδο παζάρι που έγινε για το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας» των μεταναστευτικών ροών.

Τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ απασχόλησε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με τον πρώτο να συγχαίρει την επανεκλογή της στην καγκελαρία. Σύμφωνα με το «Αναντολού», μάλιστα, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν το διμερή διάλογο και τη συνεργασία, ειδικά στην «καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αλλά και της τρομοκρατίας», ενώ υπογράμμισαν και τη σημασία της Συνόδου που θα γίνει στη Βάρνα.

Χτες, πάντως, το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι ενώ η Αγκυρα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, οι Βρυξέλλες δεν έκαναν το ίδιο, επισημαίνοντας ότι «αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης».

Κυβέρνηση: Βάζει «εγγυητές» τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ενώ οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί παραμένουν στη φυλακή της Αδριανούπολης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να βάζει «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες.

Ο υπ. Αμυνας, Π. Καμμένος, που χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τους δύο στρατιωτικούς «ομήρους», επανέλαβε ότι «την ώρα που έκαναν την περιπολία τους διαφύλασσαν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θα πρέπει να αντιληφθεί η ΕΕ ότι εκτελούσαν τις αποφάσεις των υπουργών Αμυνας και την απόφαση Κορυφής για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα είναι και ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποφεύγει να πάρει θέση».

Ο, δε, ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς υποστήριζε χτες ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Οπως ξέρετε, ήδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Ερντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να αξιοποιηθεί ως όπλο μακροχρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ