Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Νέα αριστερά» με τα παλιά αντιλαϊκά σοσιαλδημοκρατικά υλικά

Να ξεπλύνει την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, κομμάτι της οποίας είναι πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναβαπτίζοντάς την σε «νέα αριστερά» που θα σώσει την ΕΕ απ' την κακή «δεξιά» και την ακόμα χειρότερη «ακροδεξιά», επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ, η διήμερη συνάντηση του οποίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό τον τίτλο «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη». Η ομιλία του ήταν βασισμένη σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που παραγνωρίζουν τη στρατηγική σύμπλευση των δυνάμεων αυτών στην κατεύθυνση που προστάζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ και επιδιώκουν να στοιχίσουν τους λαούς πίσω απ' τη μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης της εξουσίας τους, με τα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα, όπως στην πράξη έχει φανεί.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να προσεγγίσει τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι ευθύνονται «συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η κρίση του καπιταλισμού τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε στην Ευρώπη», επιλογές που προφανώς καταλόγισε στους ανταγωνιστές για τη διαχείριση, δηλαδή στις «νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις». Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επιχείρησε να ασκήσει κριτική στη σοσιαλδημοκρατία («πήρε στην πλάτη της πολλές φορές, πολύ δύσκολες και αντιλαϊκές πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς εργασίας»!!!). Εντούτοις, έσπευσε να επικαλεστεί κάποιον «πρότερο έντιμο βίο», υποστηρίζοντας, σε ένα άνευ προηγουμένου ξέπλυμά της, πως ήταν αυτή που «κατόρθωσε σε επίπεδο Ευρώπης, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, να αποτελέσει τον πολιτικό φορέα που έθετε ως κομβικά στοιχεία του προγράμματός του, και μάλιστα ως κυβέρνηση σε πολλές χώρες, την προστασία της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και όλα όσα σε γενικές γραμμές και στο σήμερα συγκροτούν μια ουσιαστική πολιτική υπέρ των κοινωνικών αναγκών». Μάλιστα, ως εγγυητής της υποτιθέμενης φιλολαϊκής μετάλλαξής της, πρόσθεσε στα παραπάνω ότι «και σήμερα είναι αλήθεια ότι διαπιστώνουμε πως πληθαίνουν οι φωνές που βρίσκονται στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών που γέννησαν την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, που ασκούν εκ των έσω σκληρή κριτική σε λογικές ταύτισης με το νεοφιλελεύθερο συντηρητικό μπλοκ».

Στη βάση αυτή υπερασπίστηκε την ανάγκη συγκρότησης - προφανώς και με οργανωτικούς όρους - του «πόλου των προοδευτικών δυνάμεων», που, όπως είπε, «υπάρχει σε αξιακό πεδίο. Αλλο αν δεν συγκροτείται επαρκώς σε πολιτικό πεδίο».

«Θεωρώ λοιπόν ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο (...) να μιλήσουμε σήμερα για την ανάγκη μιας νέας αριστεράς στην Ευρώπη. Μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς. Που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και μέσα από την αναγκαία συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Και που θα είναι, για να γίνω πιο σαφής, πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ό,τι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» πρόσθεσε, θέτοντας ως στόχο «να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση και στην προσπάθεια για τις αναγκαίες προοδευτικές τομές και αλλαγές που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη, αν θέλουμε να έχει μέλλον. Για μια Ευρώπη που θα βρει ξανά τη χαμένη της αίγλη, τη χαμένη της λαϊκή αποδοχή».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι οι σχετικές διεργασίες που κλιμακώνονται σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να εκφραστούν και με «εξελίξεις που θα αφορούν άμεσα και κάθε χώρα ξεχωριστά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ