Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τέτοιο «θέαμα» κι αυτοί τρομάζουν...

Εχουν πολύ άδικο οι Αφγανοί. Μιλάμε για όλους τους Αφγανούς, όχι τους Ταλιμπάν ειδικά. Από τους φτωχοντυμένους άντρες και τις γυναίκες που καλύπτονται από την κορφή ως τα νύχια, μέχρι τα παιδάκια που φορούν δυο ρουχαλάκια ίσα ίσα πάνω τους. Εχουν πολύ άδικο να τρομάζουν από τους βομβαρδισμούς. Γιατί αυτοί, περισσότερο από πολλούς άλλους πάνω στο πλανήτη, είναι οι προνομιούχοι των ημερών. Δεν είναι λίγες οι ταινίες του Χόλιγουντ - και όχι μόνο - οι οποίες μάς έχουν δείξει κατ' επανάληψη, τρισευτυχισμένους ανθρώπους να κάνουν επιδέξιους ελιγμούς με απλωμένα τα χέρια, καθώς από τον ουρανό πέφτουν - συνήθως - δολάρια. Και μάλιστα τις περισσότερες φορές η πτώση των δολαρίων οφείλεται σε κάποια έκρηξη, που, εξαιτίας της, εκατομμύρια από τα πράσινα αυτά χαρτονομίσματα προσγειώνονται στα κεφάλια των ανυποψίαστων διερχομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους δε χάνουν την ευκαιρία να μαζέψουν όσα μπορούν περισσότερα.

Ετσι και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές. Λάτρεις των θεαμάτων τύπου Χόλιγουντ, δεν έχασαν την ευκαιρία να μεταφέρουν το «έργο» στην πραγματικότητα. Ο ουρανός πάνω από το Αφγανιστάν, ιδίως τις νύχτες, λάμπει από τις εκρήξεις, προσφέροντας ένα μοναδικό υπερθέαμα στους πολίτες αυτής της καθυστερημένης - και χωρίς τηλεοράσεις - χώρας. Μιας χώρας που το θεοκρατικό καθεστώς της οφείλει τη δημιουργία του, πρώτα και κύρια στους Αμερικανούς. Γι' αυτό και το αγαπούν τόσο. Γι' αυτό και σκορπάνε τόσα λεφτά για να... διασκεδάσουν τώρα τους φτωχούς Αφγανούς.

Και εξηγούμαστε. Το... καλλιτεχνικό πρόγραμμα δεν περιορίζεται στις λάμψεις των εκρήξεων. Συνεχίζεται με την πτώση διαφόρων πυραύλων στο έδαφος, ενώ αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας κάνουν απίθανες επιδείξεις πάνω από τα κεφάλια του λαού του Αφγανιστάν. Καθόλου δεν τσιγκουνεύτηκαν οι Αμερικανοί «φίλοι» αυτού του λαού, προκειμένου να τον ψυχαγωγήσουν. Ενας πύραυλος «Τόμαχοκ» κοστίζει 1,4 εκατομμύρια δολάρια! Και οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους έριξαν 50 τέτοιους στα Αφγανιστάν, μόνο το πρώτο βράδυ της... καλλιτεχνικής τους επίθεσης! Ενα μόνο βομβαρδιστικό Β - 2, που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα του, κοστίζει 1 τρισ. δραχμές! Τα ιδιαίτερα διαδεδομένα και πάντα αποτελεσματικά Β - 1, κοστίζουν 500 εκατομμύρια δολάρια το ένα! Πρόκειται σίγουρα για μια από τις ακριβότερες υπερπαραγωγές των Αμερικανών.

Χωρίς υπερβολή, λοιπόν, πάνω στα κεφάλια των Αφγανών πέφτουν πολλά, πάρα πολλά δισεκατομμύρια δραχμές και μάλιστα σε «σκληρό» νόμισμα. Κι αυτοί, αντί να τρέχουν με αλαλαγμούς χαράς και απλωμένα τα χέρια να πιάσουν τα πανάκριβα αντικείμενα που ρίχνονται από τον ουρανό, τρέχουν πανικόβλητοι μακριά ή εδώ και μέρες εγκαταλείπουν τη χώρα τους, την ίδια ώρα που μια φαντασμαγορική «ντίσνεϊλαντ» χτίζεται πάνω στα ερείπια των χαμόσπιτών τους! Εχουν πολύ άδικο οι Αφγανοί. Και αν κάποιοι κακεντρεχείς σχολιάσουν πως ένας «Τόμαχοκ» στοιχίζει πολύ περισσότερα από τις 35 χιλιάδες μερίδες φαγητού που έριξαν ως «ανθρωπιστική» βοήθεια οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν, μία μπορεί να είναι η απάντηση: Δυστυχώς, αλλά δε γνωρίζουν τίποτε από τέχνη...

Υ Γ: Εξαιρετικά... αφιερωμένο σε όσους στηρίζουν τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο. Αν δεν κάνουμε λάθος, κάπως έτσι τον βλέπουν...


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ