Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Στόχος του πολέμου να δυναμώσει η ηγεμονία των ΗΠΑ και των πολυεθνικών»

Ανακοινώσεις του ΚΚ Ισραήλ και του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας για το νέο πόλεμο

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση στη Γλασκόβη

Associated Press

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση στη Γλασκόβη
Κομμουνιστικά Κόμματα συνεχίζουν να τοποθετούνται για το νέο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν.

Το ΚΚ Ισραήλ

Με ανακοίνωσή του για το θέμα, το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ τονίζει:

«Το ΚΚΙ καταδικάζει έντονα τη χρήση τρομοκρατίας και ιδιαίτερα την τρομοκρατία ενάντια σε πολίτες, σαν μια αυτοδιαψευσμένη εγκληματική πράξη που στοιχίζει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Αρα, το ΚΚΙ βλέπει την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ως μια εγκληματική πράξη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις επιθέσεις αυτές σαν δικαιολογία για να ξεκινήσει πόλεμο στο Αφγανιστάν δε στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας, αλλά επιδιώκει να φέρει μια βασική αλλαγή στους νόμους των διεθνών σχέσεων, ώστε η ηγεμονία των ΗΠΑ και του πολυεθνικού κεφαλαίου να δυναμώσει σε όλες τις ηπείρους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν και παραμένει πιστός υποστηρικτής των δολοφονικών δικτατορικών καθεστώτων, καθώς και φονταμενταλιστικών κυβερνήσεων, όσο αυτά συμφωνούσαν με τα αμερικανικά σχέδια και ακολουθούσαν τις αμερικανικές διαταγές.

Η παρούσα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν πήρε την εξουσία χάρη στη στρατιωτική - πολιτική υποστήριξη που έλαβε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στους Ταλιμπάν. Οι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν συνεχίζουν να κυβερνούν χάρη στην υποστήριξη που λαμβάνουν από το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που βρίσκονται κάτω από την αμερικανική κηδεμονία.

Πικετοφορία στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Πικετοφορία στη Νέα Υόρκη
Γι' αυτούς τους λόγους, το ΚΚΙ καταδικάζει τον πόλεμο, την επίθεση που εξαπολύει το καθεστώς του Μπους και των εταίρων του ΝΑΤΟ ενάντια στο Αφγανιστάν που πιθανότατα να καταστρέψει την οικονομία του Αφγανιστάν και τις ζωές των Αφγανών. Το ΚΚΙ εκφράζει τους φόβους ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Μπους είναι να μετατρέψει το συγκεκριμένο πόλεμο σε φυσιολογικά μέσα διεθνούς συμπεριφοράς και να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες που οι ΗΠΑ θα κατηγορήσουν για "τρομοκρατία". Στην υστερία του πολέμου που η κυβέρνηση Μπους καλλιεργεί, η στρατιωτική επιθετικότητα των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει την Κούβα, καθώς και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής. Το ΚΚΙ υποστηρίζει πως κανένας πόλεμος, ακόμα και αυτός που διεξάγεται από "έξυπνους" πυραύλους και αεροπλάνα, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας, που οι ρίζες της βρίσκονται στην πραγματική απόγνωση και απογοήτευση τόσων ανθρώπων του τρίτου κόσμου. Το ΚΚΙ επικροτεί τις αντιπολεμικές δραστηριότητες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τρομοκρατία και ενδιαφέρονται για την ευημερία των εθνών, διαδηλώνοντας στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και άλλες χώρες. Το ΚΚΙ καλεί όλους τους υποστηρικτές της ειρήνης και της δημοκρατίας στο Ισραήλ, Εβραίους και Αραβες, να εναντιωθούν στην κυνική εκμετάλλευση της πολεμικής υστερίας από την κυβέρνηση του Σαρόν - Πέρες, που ενισχύει την καταπίεση της κατοχής, συμπεριλαμβάνοντας τους καθημερινούς θανάτους των Παλαιστινίων, την είσοδο ισραηλινών δυνάμεων στην "Περιοχή Α", την καταστροφή σπιτιών και κήπων, και την εγκαθίδρυση περισσότερων αποίκων. Ο δρόμος για την ειρήνη και την ασφάλεια και των δύο λαών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, μπορεί να επιτευχθεί με το τέλος της κατοχής, την εκκένωση των Ισραηλινών αποίκων, την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Από φιλειρηνικές εκδηλώσεις στην Ιταλία

Associated Press

Από φιλειρηνικές εκδηλώσεις στην Ιταλία
ΟΧΙ στην τρομοκρατία των πολιτών. ΝΑΙ σε μια δίκαιη και σταθερή ειρήνη. ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών».

Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, σε δική της ανακοίνωση τονίζει:

«Ο πρόσφατος βομβαρδισμός του Αφγανιστάν και τα θύματα που ήταν αποτέλεσμα του βομβαρδισμού δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της τρομοκρατίας. Αυτές οι επιθέσεις έχουν επιφέρει περισσότερες καταστροφές σε μία ήδη φτωχή χώρα και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους. Οι επιθέσεις αυτές έχουν υπηρετήσει στην ενδυνάμωση των τρομοκρατών και του απάνθρωπου καθεστώτος των Ταλιμπάν. Και άλλες χώρες βρίσκονται κάτω από επίθεση.

Ο στόχος των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν είναι να συλληφθούν ο Μπιν Λάντεν και τα μέλη της τρομοκρατικής του οργάνωσης. Η ευνόητη προτεραιότητα είναι να επιδειχτεί η δύναμη των ΗΠΑ. Πολιτικοί στις ΗΠΑ λανθασμένα χρησιμοποιούν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον για να προωθήσουν την πολιτική ισχύος τους. Προσπαθούν να περιορίσουν τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να διώξουν τις λεγόμενες "αντιαμερικανικές" συμπεριφορές.

Η αλλαγή του χαρακτήρα των τρομοκρατικών οργανώσεων και η αύξηση της καταστροφικής δύναμης οφείλεται και έχει τις ρίζες της στα παγκόσμια προβλήματα. Παλιότερα, η τρομοκρατία σκοπίμως χρησιμοποιήθηκε και υποστηρίχτηκε από τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά τώρα βρίσκεται πέρα από τον έλεγχό τους και έχει στραφεί εναντίον τους. Ωστόσο, η χρήση βίας δε φτάνει για να περιοριστεί η τρομοκρατία, αν ταυτόχρονα δε λυθούν τα τεράστια κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα σε μια σειρά από χώρες.

Η Κεντρική Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο δρόμος για έναν ασφαλή κόσμο υπάρχει στην υπερνίκηση του χαρακτήρα της μεγάλης δύναμης του λεγόμενου "αντιτρομοκρατικού συνασπισμού" στη βάση της συνεργασίας από όλα τα κράτη και τα έθνη, με επικεφαλής τον ΟΗΕ, ξεπερνώντας τις μεγάλες διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου, και συλλογικά επιλύοντας τα προβλήματα στον κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας το Παλαιστινιακό πρόβλημα. Η μονόπλευρη χρήση βίας και η τρομοκράτηση από στρατιωτικά μπλόκα και μεμονωμένες μεγάλες υπερδυνάμεις μπορούν μόνο να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια. Η επαναλαμβανόμενη λάθος χρήση του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνει την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Τσεχικής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ